Menu Close

Jane Fallon: Szabadulj meg a pasitól!

Olyan régen olvastam valami jó chick-litet, ezért aztán megakadt a szemem Jane Fallon regényén, de vacilláltam, hogy mennyire kell ez nekem. Aztán a Bookrioton volt egy cikk a könyveiről, amelyben kiemelték, hogy mennyire jó a látásmódja és olyan, mintha manapság divatos chick noirt írna (mint ugye Gillian Flynn, Paula Hawkins, Tana French stb. nevével fémjelzett pszicho-thriller műfaj), de viccesen és senki se hal meg benne. S bár azt írták, hogy ezen első regényén még érződik, hogy kezdő, de már benne van mindaz, amiért kedvelni lehet: abszurd helyzetek, vicces megoldások és nincsenek benne jó/rossz szereplők, mindenkinek van valami vaj a füle mögött. Ezzel a kérdés eldőlt: a könyv jött velem haza a boltból.

Helen immár 4 éve szeretője a nős Matthew-nak, akivel egy helyen dolgoznak egy PR cégnél. A nő kezdi azt érezni, hogy sehova se vezet ez a kapcsolat, a férfi a gyerekei miatt nem akarja elhagyni feleségét, Sophie-t, de már tényleg nincs köztük semmi. Aztán egy nap Helen álma mégis valóra válik: Matthew beállít hozzá, hogy elhagyta a családját és csak vele akar lenni. Pont amikor a nő már éppen szakítani akart volna. Így persze ad még egy esélyt a kapcsolatuknak, de hamar kiderül, hogy sokkal jobb volt, amikor még csak szerető volt … úgyhogy megpróbál úgy csinálni, mint Kate Hudson a Hogyan veszítsünk el egy pasit 10 nap alatt című filmben, azaz a legrosszabb oldalát mutatja, de úgy tűnik semmi nem jön be. Ekkor kieszel valami egyedit: megismerkedik Sophie-val, az elhagyott feleséggel, hogy megpróbálja összeboronálni őket ismét Matthew-val. Természetesen álnéven közelít hozzá, de egy idő után azon kapja magát, hogy összebarátkoznak és Helen már nem is tudja, mit szeretne, hogy ki járjon jól…

Nagyon ravasz könyv volt ez, hiszen az alaphelyzet és a főszereplőnőnk minden csak éppen nem egy matyóhímzés és tudom, tudom, nem illik sírni arról, hogy valaki akiről olvasok nem szimpatikus, mert manapság egyáltalán nem menő, ha szimpátia alapján olvasok el egy történetet, de vessetek a mókusok elé, nekem ez akkor is kell. Szóval úgy indul ugye a regény Helennel aki elkövette azt, amit rendes nő nem tesz: szerető lett, mégpedig úgy, hogy tudta, a férfi nős és nem is kívánja elhagyni a családját. Ennek ellenére Jane Fallon mégis teljesen emberinek festette meg és hirtelen a sok gyarlósága ellenére is megkedveltem az alakját. Mivel annyira őszinte volt, nem csak az olvasóval, de saját magával is. Jól látta a hibáit és bár végig a könyvben olyan dolgokat tett vagy mondott, amit józan ember nem tenne, de pont ezzel lett teljesen emberivé és kezdett el érdekelni, hogy mégis hogy fog kikeveredni a slamasztikából, amibe belekavarta magát.

A regény másik női szereplője Sophie se az a tipikus megcsalt feleség, nagyon is érzi az iróniáját annak, hogy ugyanarra a sorsra jut, mint Matthew előző felesége, hiszen ő is szeretőként kezdte a kapcsolatukat. Elsősorban a két nő között váltakozik a nézőpontja a regénynek, néha kapunk apró dolgokat Matthew szemszögéből is, de itt hiába van ő a középpontban, a sztori nem róla szól. Bár igazán szeretné ha így lenne, hiszen Helen is azért nem tudja kitenni a szűrét, mert úgy tűnik a férfi összetörik, ha magára marad. Matthew a tipikusan soha fel nem növő pasas, akit gyerekkora óta nők vettek körül és feltétlen rajongásukról biztosították (kezdve a tényleg borzalmas családjától a feleségein át a munkatársaiig), s aki hiába gázol át mindenkin az áldozat szerepében szeret tetszelegni és sose fog megváltozni.

Nem feltétlenül volt egyenletes a regény ritmusa, de roppant tetszett a sok női kapcsolat őszinte ábrázolása, a munkahelyi kemény csatáktól a barátságok árnyoldaláig. A végén meg a csúcspont felé közeledve annak a kérdése, hogyan fog Helen kikavarodni az egyre bonyolultabbá és kilátástalanabbá váló szövedékből, amibe a hazugságaival kavarta magát roppant izgalmas volt. Nem csoda a bevezetőben emlegetett izgalmas és sötét női regény, de hullák nélkül leírás. Abszolút illet ide. S ha ez Jane Fallon első regénye, akkor remélem hogy jön a többi is magyarul, elvégre ez már több mint egy évtizedes sztori! Ha mégsem, akkor külön keresni fogom őket angolul mert érdekel, hogy tudja még tovább árnyalni ezeket a modern, cukormáz nélküli női kapcsolatokat.

Úgyhogy ha valaki egy könnyű regényre vágyik, ami túlmutat a chicklit-en, de mégis a modern női életről és annak árnyoldalairól szól őszintén de mégis szórakoztatóan, annak jól jöhet egy kis Jane Fallon.


Eredeti cím: Getting Rid of Matthew
Megjelenés: 2018 (2007)
Fordította: Frei-Kovács Judit
Kiadó: Lettero
Terjedelem: 406 p.
ISBN: 9786155733307
Honnan: Vásárlás, saját példány

4 Stars

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *