Menu Close

Naomi Novik: Uprooted

Naomi Novik: UprootedAkármennyire is tehetséges és kiváló mesélő, szegény Naomi Novik és az alternatív történelmi fantasy-je itthon nagyon nem lett siker. Pedig már eleve az alapvetés, hogy sárkányokkal harcolnak a napóleoni háborúban zseniális, s ehhez még jött az, hogy a szerző roppant jól ír… De mégis a Temeraire sorozat csak a 4. részig jutott, pedig még az anyósjelöltem is évekig kérdezgette, hogy van-e már új rész, de le kellett lomboznom, hogy nem, nincs. Na de amikor megláttam, hogy új regénye egy különálló fantasy történet, amely a népmesékben gyökerezik, azonnal felfigyeltem rá plusz a fülszöveg is ígéretes volt, és szerencsére sikerült is recit szereznem belőle. S nem kellett csalódnom: Naomi Novik továbbra is bizonyította, hogy kiváló mesélője van, ismeri és szereti az alap fantasy toposzokat és képes velük innovatívan játszani, s akár szűk 450 oldalban megírni egy epikus történetet, aminek van eleje, közepe és VÉGE, plusz kiváló karakterek, mágia és titokzatosság.

Agnieszka egy kis faluban él az Erdő szélén, s nem véletlen a nagybetű, ugyanis ez a hely gonosz és aki a közelébe kerül, azt megrontja és ha nem lenne a völgyben lévő faluk földesura a Sárkány, aki megvédi őket a sötét varázslatoktól, nagyon rossz hely volna ez. A Sárkány a szokásos hűbéri jussokon kívül 10 évente kiválaszt maga mellé egy 17 éves lányt a völgyből, aki aztán bár gazdagon, kitanulva visszatér, sose marad helyben, hanem elköltözik. Agnieszka is benne van abba a körbe, akik közül választani fognak, de jól tudják, hogy ki az, akit majd el fog távozni közülük, a legjobb barátnője, Kasia akit szinte erre a szerepre neveltek. De ettől még nem lesz könnyebb a készülődés az napforduló ünnepére, amikor jön a Kiválasztás, hát még amikor borul a papírforma és mindenki meglepetésére nem a szép, okos Kasia kénytelen elhagyni a családját…

S ami le van írva a fülszövegben, csak a kezdet, mert innen jönnek a kalandok, az ismerkedés a világgal a benne lévő mágiával és a fő feladattal, hogy vajon mivel lehetne az Erdő gonoszságát megfékezni. Egyáltalán mi az, ami az egész mögött van és mekkora a hatalma, meddig terjed. Naomi Novik meséje egyrészt olyan, mintha valami Grimm történetet olvasnánk, másrészt pedig keveredik benne az ő lengyel származása és az oroszos folklór, s így igazán rabul ejtő elegyet alkot. Annyira jól ki van találva az egész világ, hogy teljesen be tud szippantani az elejétől kezdve, nincsenek benne bukkanók, nem érezzük erőltetettnek és döcögősnek se a történetet, se a környezetet, hanem minden szép kereket alkot. S nem győzőm hangsúlyozni, hogy mindezt kb 400 oldalban egy kerek egészben megírta Novik. Nem trilógia, nincs folytatás, bár azt el tudom képzelni, hogy ebbe a világba még visszatér, esetleg más szereplőkkel, mert arra meg lenne igényem, annyira jó volt megmártózni a mesében.

S hát Agnieszka megint csak egyike a kiváló női karaktereknek. Épp amikor a fantasykról beszélgettünk a múltkori podcast adásban jutott eszembe, bár nem tértünk ki rá, hogy mennyire nehéz igazán jó hősnőt találni a fantasy regényekben. Legalábbis kevés emlékezetessel találkoztam, s nem hiába van az, hogy az ifjúsági (YA) regényekben ezek a hiányosságok orvosolva vannak (ld. Sabriel). Viszont itt Agnieszka ugyan 17 éves, amikor megismerkedünk vele, de ez ebben a világban már felnőttnek számít, ahogy hirtelen kiszakítják a megszokott környezetéből abszolút magára van utalva, ráadásul eleinte nagyon nehezen megy megértenie, hogy mégis miért annyira különleges ő. Aztán amikor rájön, hogy boszorkány, akkor meg máris van több célja: megtanulni, hogyan bánjon az erejével, s megfékezni az Erdőt. S amikor Kasiát, a legjobb barátnőjét ragadja el az ősellenség, hatalmas lökést kap és ennél több motivációra nincs is szüksége. Határozott és okos lány, akiből a szemünk láttára lesz igazi felnőtt nő, aki kiteljesedik és küzd, harcol, végletekig hűséges és sose adja fel ha olyanokról van szó, akiket szeret. Az emberi kapcsolatok nagyon fontos szerepet játszanak még itt, elég csak Agnieszka és Kasia barátságára gondolni, akik között olyan mély, eltéphetetlen kapcsolat van, amilyen ritkaság számba megy. S mind a ketten a végletekig kitartanak a másik mellett. Van benne egy kedves és mosolyogtató de nagyon hétköznapi szerelmi szál is, ami annyira illik a történetvezetésbe és a megoldása olyan helytálló, hogy jóleső mosollyal teszi le az ember a könyvet a végén, hogy lám, ez is kiforrt. A főbb emberi karakterek mellett természetesen az Erdő még, akinek a természetéről a legtöbbet megtudunk és visszafojtott lélegzettel olvasgattam, amikor kezdett egyre nagyobb hatalomra szert tenni.

A fejlődésregény és a karakterek mellett nagyon jó képet kapunk a mágiáról és a világ történetéről is. Az Erdő szinte ember emlékezet óta áll két ország határán és mérgezi közöttük a viszonyt, s fenyegeti a közelben lakó embereket. Agnieszka kalandjai során szépen kibontakozik a történelem és a végén csodás csúcsponton derül ki, hogy mi is áll az egész mögött és honnan eredeztethető az egész átok. A mágia pedig egészen lélegzetelállító, s nagyon izgalmas, ahogy Agnieszka felfedezi a saját hatalmát és közben meg kell küzdenie az eddigi elképzelésekkel, ugyanis amit ő művel és ahogy, arról eleddig csak mesékből hallottak a nagy varázslók is. Még szerencse, hogy van, aki nem annyira szemellenzős, hogy ezt a fajta bűbájt elutasítsa, hanem belátja, hogy az eddig alkalmazott, tudományos megközelítés ezzel a vad dologgal kombinálva sokkal hatásosabb lehet.

Szóval ez a fantasy olyan, mintha nekem íródott volna egyenesen: igazi mese, csodás világ, varázslat és finom stílus, s végig az újdonság erejével hatott, nagyon rég olvastam ennyire eredeti történetet. Ráadásul az benne még a brilliáns, hogy az ember olvasás közben azt érzi, hogy ez vagy az a motívum, fordulat mintha ismerős lenne csak éppen nem tudja hova tenni, de a végén Novik mégis valami egészen másra futtatja ki a dolgokat. Meglepetés és varázslat. Nagyon ajánlott olvasmány.

Kiadó: Del Rey Books
Megjelenés: 2015
Terjedelem: 448 p.
ISBN: 9780804179034
Honnan: Edelweiss, Recenziós e-book

Buy This Book from Book Depository, Free Delivery World Wide

5 Stars

3 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *