Menu Close

Alex Flinn: Beastly – A szörnyszívű

Alex Flinn: BeastlyA szépség és a szörnyeteg meséjébe még akkor szerettem bele, amikor kiskoromban az M1-en (akkor még MTV) Jean Marais sorozat volt és minden vasárnap valami olyan filmet vetítettek, amibe a színész játszott. Amúgy imádtam ezeket a sorozatokat, volt Audrey Hepburn, Marlene Dietrich, James Stewart stb. az ember ifjan megismerkedhetett a délutáni matinézásra termett fekete-fehér klasszikusokkal, mondjuk a Hitchcock sorozat szombat esténként ment, jó későn, bőven a Szombatesti filmkoktél után. És akkor itt most befejezem a nosztalgiázást, mert úgyse tudja senki, miről beszélek:)
Na szóval leadták a Cocteau A szép és a szörnyetegét és engem teljesen megbabonázott a film, sokáig emlékezetesek maradtak azok a gyertyatartók, például. Aztán meg volt a tévésorozat, amit azért kezdtem el nézni, mert a Terminator főszereplőnője Linda Hamilton játszott a modern feldolgozásban, s ez még jóval az Ítélet napja előtt volt, amikor a csajnak csak ilyen szerepet osztottak. Mert igazából az alapötlet jó volt, bírtam a főszereplő párost. A történetvezetés elég sablonosra sikerült, meg hát 80-as évek, hatalmas válltömések stb. mit mondjak még? Imádtam és örökké hálás leszek az ORF-nek ezekért a filmekért. Aztán jött a legjobb Disney film hasonló címmel. Számomra a világ egyik legromantikusabb táncjelenetével (de erről már írtam), s itt tényleg sajnáltam, hogy a Szörny emberré vált. Szóval ez az örök történet nagyon a kedvencem, ráadásul kedvelem a klasszikus mesék újraértelmezését és a Beastly érdekesnek ígérkezett.

Ez a feldolgozás ifjúsági regény, mert hát középiskolában játszódik, s bár 3 évet ölel fel, a főszereplők maradnak végig diákok. Kíváncsi voltam, hogy lehet ide helyezni egy ilyen mesét. S Alex Flinnek (akiről sokáig azt hittem, pasi), nagyon jól sikerül a dolog.  Kyle megfelelően romlott és undok mindenkivel, megérdemli a büntetést, hogy hatalmasat zuhan és tényleg szörnnyé válik csakúgy kívülről is, mint amilyen a belsője, s csupán megjavulva és életét átértékelve kaphatja meg a megváltást. Természetesen amikor már majdnem lemond róla. Tetszett, hogy végre nem a lány, hanem a fiú szemszögéből láthatjuk a történetet és Kyle megfelelően undok és taszító az olvasó számára is az elejétől kezdve. Aztán tanúi lehetünk folyamatos változásának, mert rájön, hogy a szép külső azokban a körökben ahol eddig forgott csak vakolat, mögötte nincs semmi és amint elveszíti ő is ezt, barát és ami még szomorúbb, család nélkül marad. Próbálkozik mindennel és teljesen hihető a változása is, hogy lesz egyre inkább olyan ember, akinek tényleg a belseje szép és nem a külsejével próbál érvényesülni.

Talán a szerelmi szál volt az, ami talán gyengére sikerült. Lindy alakja valahogy nem jön át igazából, persze Belle-hez képest, aki a legjobb Disney hősnő, elég nehéz felérni, márpedig a lány aki szeret olvasni és aki megmenti a szörnyet egyértelműen innen eredeztethető. A felnőttek meg, főleg a szülők ebben a könyvben nagyon durván bánnak a gyerekekkel: kihasználják őket vagy éppen nem is foglalkoznak velük. Ezért aztán Lindy viszonya az apjához és az, hogy mi mindent tesz meg érte, nagyon mondvacsinált… Azt hiszem ez az egyik aspektusa a fiatal felnőtteknek szóló regények többségének (azaz a gonosz vagy nem törődöm szülők), ami erősen tud dühíteni. Ami viszont jó kis humorforrás volt, az a mesehősök online önsegítő csatornája volt, ahol békakirályfitól a hableányig mindenki elsírhatta, miért is nehéz az élete, miután 1-1 boszorkány elváltoztatta őket. Bár a történetet ez nem vitte előrébb, azért elég sok lehetőség van ezekben az újragondolt tündérmese szereplőkben.

Mint újramesélt kedvenc és fiatal felnőtt könyv, a Beasty sokkal jobban sikerült alkotás, mint például Az éjféli bál. Kellemesen meglepett. Szórakoztató gyorsan olvasható és még az eredeti meséhez is nemcsak hű maradt, de a pasi nézőpontból még fel is dobta kicsit, ráadásul fontos mondanivalót hordoz: nem a külső a fontos. S erre azt hiszem mindenkinek magának kell rájönnie.

Eredeti cím: Beastly
Fordító: Farkas Veronika
Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
Megjelenés: 2010 (2007)
Terjedelem: 266 p.
ISBN: 9789632452852
Honnan: Könyvtárból


3.5 Stars

3 Comments

  1. A.

    Pfff 🙂
    1., tudom miről beszélsz, bár az éjszakázást már akkor sem bírtam, viszont németül a délutáni rajzfilmekből tanultam.
    2., A Linda Hamiltonos sorozat most is megy tán a viasaton vagy hol 😀 😀 FYI 😀

    tsók 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *