Menu Close

Sarah Wendell: Everything I Know about Love I Learned from Romance Novels

EIKALMár többször is írtam arról, hogy pár éve, mikor felfedeztem mennyire megkedveltem a „Smart Bitches Trashy Books” oldalt, amelyet ketten indítottak Sarah Wendell és Candy Tan azzal a céllal, hogy igazán őszintén írjanak arról, miért szeretik a romantikus regényeket. Kritikák mellett mindig kitértek arra is, amikor valami nagy blődségbe ütköztek, mert lássuk be, a romantikus regények ha jók, akkor nagyon jók, de aztán vannak roppant őrült és bizarr változatok is. Amelyek meg azért jók, mert lehet rajtuk nagyokat röhögni. Legalábbis az oldal körül összegyűltek szerzők és kommentelők képesek igazi bohózatot összehozni a legszörnyűbb témák körül. Úgyhogy több éves tapasztalat, hogy kávét kortyolgatva nem jó olvasni az oldalt. A csajok egyszer már megjelentettek egy könyvet, amelyben öszeszedték, hogy milyen típusai vannak a romantikus regényeknek, mit tartanak jónak és mit rossznak. Anno is megvettem, elolvastam a könyvet, nem volt hát kérdés, hogy mi lesz most a sorsa Sarah önálló kötetének.

A cím már eleve felhívja keringőre a szkeptikusokat, akik a romantikus regényeket elintézik egy kézlegyintéssel és/vagy arról cikkeznek, hogy akik ilyen típusú regényeket olvasnak, azoknak irreális elvárásaik vannak a partnereikkel és kapcsolataikkal szemben. Na mármost ez a kötet olvasók és szerzők segítségével igazából arról szól, hogy miért is olyan népszerű ez a műfaj. Mert ugye a világon ebből a típusú szórakoztató irodalomból adnak el a legtöbbet mégis legkevesebb szakirodalom foglalkozik vele, nem is beszélve arról, hogy bármennyire is uralják az írók a bestseller listákat, a New York Times Book Review dolgozói például soha nem vennének a kezükbe egyetlen ilyen regényt se. (Na jó, ha igen, azt titokban teszik és nem írnak róla recenziót). Mert bár a romantikus regényeknek van egy fix szabályrendszere, hogy a vége mindig happy end ennek ellenére mégis rengeteg mindenkit vonzanak a sztorik. Mert változatosak mert érzelmesek mert gyakran van bennük olyasmi, amiből magára ismerhet az ember. Ráadásul többnyire a nőket foglalkoztató problémákról van benne szó, családról, hivatásról, szerelemről, önértékelésről stb. Wendell pont azt igyekszik alátámasztani, blogja olvasói és népszerű írók segítségével, hogy még az idiótább cselekményszálból is le lehet szűrni olyasmit, hogy egy nő akkor lehet boldog, ha először is elfogadja önmagát. Nem a párkapcsolatától vagy a görög milliárdos bankszámlájától jön el a Happy End, hanem attól, hogy a hősnő ráébred mit kell másképp csinálnia. A romantikus regények olvasói, a felmérések szerint már régen nem azok a megkeseredett háziasszonyok, vénlányok, akiknek a közvélemény elképzeli, sőt a háromnegyedük boldog párkapcsolatban él! S az olvasók bizony meg tudják különböztetni a valóságot a fikciótól. Persze mindenkinek van valami ideális képe magáról a párjáról a kapcsolatáról, fel is van sorolva a könyvben a 9 legnépszerűbb férfihős, akik közt van klasszikus, de sci-fi szereplő is. S azért csak kilencen vannak, hogy tizediknek bárki hozzáképzelhesse a maga választottját.

Míg az előző könyv a romantikus regényekről, szereplőkről adott összefoglalást, amolyan bevezetés a romantikus irodalomban szinten, itt az olvasók vannak a középpontban. Hogy fogadják ezeket a könyveket, miért kedvelik őket, mi az, amit adnak nekik. S a szkeptikusok számára talán meglepő, de nem elsősorban menekülést a valóság elől. Bár arra is van példa a kötetben, elég szívszorító, hogy az olvasás, a romantikus regényeké is, milyen nehéz helyzetekben mutatott kiutat egyeseknek. De ha úgy vesszük, az EIKAL önsegítő könyvnek is elmegy, mert a fent említettek mellett szó van benne arról is, hogy egy sikeres kapcsolatért meg kell dolgozni, hogy mennyire fontos a kommunikáció a felek közt, hogy mindenki megtalálhatja saját életében is a romantikát, hogy egy kapcsolatban két ember van és a másik igényeire is oda kell figyelni, nem csak a magunkéra stb.. S igen, ezekre az alapvetően mindenki számára köztudott, de nem egykönnyen alkalmazott elvekre a romantikus regényekben van rengeteg példa. Szóval innen a cím.

Sarah Wendell stílusát nagyon kedvelem, könnyed és népszerű, ugyanakkor humoros és újabbnál újabb saját alkotású találó kifejezéseivel mindig bővíti a szókincsemet. (S ezeket ő nem csak írásban, de beszédben is használja, a podcastjaiból szűrtem le ezt a megállapítást) Mondjuk ebben a könyvben a kutatómunkáját, átvezető szövegeket főleg olvasói hozzászólások és kedvelt írók véleménye egészíti ki, úgyhogy néhol kevésbé jön át az ő sziporkája. A kötet végén pedig bevásárló lista van, hogy melyek azok a regények, amiket ajánlanak azoknak, akik szeretnék megismerni a műfajt, s amelyek segítenek lerombolni az elterjedt rossz véleményt.

Kiadó: Sourcebooks Casablanca
Megjelenés: 2011
Terjedelem: 222 p.
ISBN: 9781402254499
Honnan: Vásárlás, saját példány, nyeremény


Buy This Book from Book Depository, Free Delivery World Wide

4 Stars

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *