Menu Close

Tim Powers: Anubisz kapui

Tim Powers: Anubisz kapuiTim Powers nevével a legújabb szerelmem, a steampunk körüli tapogatózás során találkoztam komolyabban. Bár annak idején szemezgettem az Anubisz kapuival, de végül valahogy kimaradt a fantasys korszakomból. De most kölcsön kaptam és elolvastam, mert kíváncsi voltam rá.

Brendan Doyle amerikai professzor és életrajzíró kutatási területe a XIX. század első részének költészete, Coleridge és kortársa, William Ashbless, meglepődik amikor egy excentrikus milliárdos Londonba hívatja és különös ajánlattal áll elő. Doyle személyesen is meghallgathatja Colerdige egyik előadását 1810-ben, csak előtte mint szakértőnek, fel kell világosítania a többi időutazó vendéget a költő életéről. A professzor persze kapva kap az alkalmon és egy időkapun át bizony 1810 Londonjába kerülnek. Csakhogy a rövid kirándulás nem egészen úgy sül el, ahogy tervezték.  Doyle-t ugyanis elrabolják és ott ragad a múltban. Ugyanis az időkapukat egy őrült egyiptomi mágus tanítványai nyitották, akiknek az a feladata, hogy visszaállítsák a régi Egyiptom hatalmát. Ennek érdekében próbálják megidézni a régi isteneket, belezavarnak az idő folyamába, különös szövetségeseik vannak, s még egy vérfarkast is rászabadítanak Londonra. Doyle pont az események közepébe kerül. Próbál talpon maradni, megszökik a mágus és cigánykaravánja elől, de egyedül, ismeretség nélkül nem éppen könnyű életben maradni ebben a környezetbe. Miközben Doyle próbál visszajutni 1983-ba, koldusbandák bizarr figurák kergetik, különös ismeretségekre tesz szert és még Lord Byronnal is találkozik. Vagy mégsem?

Különleges fantasy ez a regény, van benne rendesen minden: alternatív történelem, időutazás, fiúnak öltözött lány, ősi egyiptomi mágusok s még egy kis vérfarkas legenda is. Powers egész jó képet fest az 1800-as évek elejének Londonáról. Eddig mindig azt gondoltam, hogy a nyomortanyák, koldusok és bizarr dolgok csak az 1870-es években jellemezték az angol fővárost, de úgy tűnik, hogy már 1810-ben se volt fenékig tejfel azoknak az élete, akiknek nem volt mit tejbe aprítaniuk. Nagyon életszagúan van leírva a koldusok világa, meg hogy anno a hétköznapi emberek még elég babonások voltak ahhoz, hogy a farkasemberek létezésében ne kételkedjenek. Aztán meg ugye az egyiptomi mitológia, sőt a 19. század első éveinek kairói felfordulásai is le vannak itt írva. Már ebből is látszik, hogy jól teli van zsúfolva a regény eseményekkel, cselekménnyel, szereplőkkel. Ami néhol kicsit zavaros is volt. Annyira nem is voltam elragadtatva  attól a stílustól, hogy az újabb eseménysor mindig úgy kezdődött, hogy sokszor az olvasónak oldalakon át fogalma se volt, most kiről meg melyik cselekményszálról van szó, s ez tovább zavarosította a teljes képet.

Szóval igazából jó kis könyv ez, fantasy a javából csak éppen a zavarosság és a túl nagyot markolás volt néhol kicsit fárasztó.

Tim Powers amúgy nagyon régi motoros fantasy-sci-fi berkekben, a kötet végén lévő életrajzából kiderül, hogy Philip K. Dick is baráti köréhez tartozott például, de vele ellentétben ő még mindig aktív és ír. Jellemzően magyarul csak ez a regénye jelent még meg.

Eredeti cím: The Anubis Gates
Fordító: Juhász Viktor
Kiadó: Valhalla Páholy
Megjelenés: 2001-2003 (1983)
Terjedelem: 2 v. (560 p.)
ISBN: 9639238457
Honnan: Kölcsön


3.5 Stars

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *