Menu Close

Ali McNamara: From Notting Hill with Love… Actually

From Notting Hill with Love... ActuallyAz elmúlt hónapokban nem nagyon fogtam a kezembe igazi chick-litet, s még az egyik a témával foglalkozó oldalról is leiratkoztam, mert felhúztam magam a Bridget Jones értékelésükön, de előtte pont náluk láttam beharangozni ezt a könyvet. Igazi nőcis téma, ráadásul keveredik benne, mint már a címe is mutatja, a film ( már a címben a két nagy kedvencemet említik) és a chick-lit. Aztán olvastam Astridnál, hogy kellemes olvasmány, ezért kihasználva valami bónuszt megrendeltem a bookdepositoryn.

Scarlett O’Brien többnyire álmodozik, unalmas eseményeken, helyszíneken töltve az idejét mindenféle filmjelenetbe képzeli magát. Főleg nagy kedvenceit szereti saját képére formázva kicsit újraélni. Környezete, vőlegénye, barátnője, apja úgy vélik, már-már beteges ez a dolog nála. Scarlett meg azt érzi, valami hiányzik az életéből, pedig az esküvője előtt boldognak kéne lennie. Mindenki más csak azzal gyanúsítja, hogy túlságosan sokat képzelődik és azt hiszi, az életben is minden úgy megy, mint a filmeken. De azért kap egy hónapnyi időt, hogy gondolkozzon el a dolgain, rendezze magát, s ehhez barátnője segítségével még a tökéletes helyszín is biztosítva lesz neki: házvigyázás Notting Hill-en. A lány elhatározza, hogy bebizonyítja szeretteinek, bizony az élet is teli van filmbe illő, sőt, egyenesen onnan származó dolgokkal és igenis amiket a vásznon lát az ember, az koránt sincs annyira messze a valóságtól, mint azt környezete folyamatosan hangoztatja. Első körben rögtön találkozik egy csapat olyan emberrel, akik lelkesen segítenek neki, hogy beleélhesse magát pár kedvenc jelenetébe. Sőt a szomszédja, a jóképű Sean, aki bevallása szerint soha nem néz filmeket, egyre többször lesz főszereplője ezeknek a szcénáknak. Majd őt is elragadja a gépszíj és lelkesen segít Scarlettnek, hogy rendezzenek egy dolgot a múltjából: együtt keresik a lány édesanyját. Közben meg közeledik az esküvő időpontja, Scarlett egyre zavarosabb helyzetekbe kerül és fogalma sincs, milyen férfi illene hozzá. Neki is választania kell a maga Mark Darcy-ja és Daniel Cleavere között. A filmes idézetek meg csak peregnek.

Ez egy annyira jó könyv lehetett volna. De az olvasása során rengeteg mindenbe tudtam belekötni. Először is, a filmes idézetek. Aki olvassa ezt a regényt, az biztos, hogy ismeri az alapokat és Ali McNamara csak jól ismert filmekkel játszik, teljesen tucatjelenetekkel, idézetekkel operál, amikben nincs semmi meglepetés, mégis mindig alaposan elmagyarázza Scarlett, hogy mi honnan való. Így igazából elvész a varázslata az alaptételnek: hogy az élet imitálja a filmeket.
Másodszor meg ott van a szereplők életkora. Scarlett alig 24 éves és férjhez készül menni, anélkül, hogy igazán ismerné az életet, nem csoda, hogy a fantáziájába menekül, mert úgy érzi, hogy vele semmi izgalmas, érdekes nem történik soha. Sean meg, az új szereplő csupán 26 éves, de már multimilliomos, de legalábbis jól el van eresztve, önerőből tart ott ahol van. Kicsit idősebb szereplőkkel hihetőbb lett volna.
Ja, amúgy a rengeteg szereplő közül kb. 3-nak van vezetékneve is a könyvben, mindenki más csak a keresztnevén mutatkozik be. Ezért aztán nagyon gáz és értelmetlen, amikor csak Rosemary-ként keresik Scarlett anyját, sose mondják, hogy mi a teljes neve, pedig úgy biztos könnyebb dolguk lenne…
Harmadszor: ott van a két pasi közti választás kérdése – ez úgy látszik manapság már kötelező eleme a regényeknek minden témában – bár Scarlett az elbeszélőnk, én nem láttam, mi lehet az, ami Davidhez, a vőlegényéhez kötötte. Miért esküdözik, hogy márpedig ő szereti a fiút, holott a srác minden megnyilvánulása vele szemben arra mutat, hogy igazi bunkó és csak a hülye zúgna bele. Jó, mondjuk végig voltak fenntartásaim Scarlett elmeállapotával kapcsolatban, szóval ez annyira nem kifogás…
Erre jött még rá a lány családja, barátai, akik ismerik, aggódnak érte, szeretik. Hogyhogy nem vették eddig észre, hogy boldogtalan? Bezzeg idegenek, akikkel először találkozik az első beszélgetés során leszűrik, mi a stájsz. A rokonok, barátok és üzletfelek miért erőltetik rá a régi megszokott életet, mindenki csak azt hajtogatja, hogy  Scarlettnek hozzá kell mennie Davidhez, mert milyen jó, hűséges pasas és hát legalább van, aki szereti őt. A végén meg hirtelen mindenki más véleménnyel van…
Az egész könyvnek semmi köze sincs a valósághoz, de legalábbis még a halvány árnyékát se tudtam felfedezni benne annak, hogy ilyen mondjuk előfordulhatna bárkivel. Holott teljesen hétköznapi történet lehetne, de tényleg az egész nincs közelebb a való világhoz, mint a Sztárom a párom. S nem csak a filmes jelenetek erőltetése miatt, az még elmenne, hanem mert a kalandok, a megoldásaik annyira sablonosak és nyálasak és mert túl sok ilyen van benne, ennek kb. a negyedéből is lehetett volna jó sztorit írni. Kb. egy kezemen meg tudnám számolni, hogy hol mosolyodtam el ezen a romantikus komédiának hirdetett regényen.

Ali McNamarának ez az első regénye, s elkelt volna valami erősebb kezű szerkesztő mellé, hogy ne essen túlzásokba, tegyen bele pár eredetibb fordulatot, hagyjon ki nyálas és sablonos jeleneteket, párbeszédeket.  Jómagam szeretem, ha a chick-litem valamennyire hihető, ha van benne stílus, humor és koherencia. Mert mint mondtam, ez annyival jobb lehetett volna, az alapötletből sokkal többet lehetett volna kihozni. Úgyhogy őszintén, nem szórakoztatott ez a könyv, hanem a hibái során inkább felmérgesített, mert az előzetes elvárásokhoz képest nagyot csalódtam. Vagy már tényleg meguntam a chick-litet, kinőttem belőle, esetleg az írónők semmi újjal, izgalmassal nem tudnak előállni, csak ismétlik a már bevált formulákat? Mert itt pont ez volt a helyzet. Filmekkel súlyosbítva.

Kiadó: Sphere
Megjelenés: 2010
Terjedelem: 448 p.
ISBN: 9780751544954
Honnan: Vásárlás, saját példány

Buy This Book from Book Depository, Free Delivery World Wide

 

2.5 Stars

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *