Menu Close

Nikki Erlick: Az életfonál

Bár rendszerint tudom, hogy mi keltette fel az érdeklődést részemről 1-1 könyv miatt, most hogy próbáltam visszaidézni Az életfonál mivel ragadott meg, nem igazán tudom. Talán az fogott meg, hogy olvastam róla spekulatív fikció ami igazán a szereplőkre fókuszál és persze a témája az élet és halál kérdése.

Egy márciusi reggelen a föld minden felnőtt (elmúlt 22 éves) lakója arra ébred, hogy egy dobozt kapott, ami kimondottan neki van címezve, s benne egy fonál van, amelynek hosszúsága változó: rövid, közepes, hosszú. Kutatók tanulmányozzák és kijelentik, hogy bizony pontosan megmutatja a fonál, hogy ki meddig fog élni. Vannak akik kinyitják és megnézik a dobozt, vannak akik nem akarnak tudni róla és elrejtik vagy megszabadulnak tőle. A regényben több karaktert követhetünk nyomon, akiknek szemszögéből megtudhatjuk miképpen reagálnak az emberek az Életfonál jelenségére, s milyen változásokat hoz ez nem csak az egyének világában, de a társadalomban a politikában egyaránt.

Az életfonál tipikusan az a könyv, amiből kiváló könyvklubos olvasmány lehet, hiszen olyan kérdéseket tesz fel, amikről rengeteget lehet beszélgeni. Kezdhetjük már azzal, hogy Mit tennél, ha megtudnád, mennyi idő van még hátra az életedből? Akarnád-e tudni? Mert ez az amivel a szereplők szembesülnek, akiken keresztül Nikki Erlick több szempontot, lehetőséget és sorsot mutat be. Eleinte csak néhány karaktert követünk aztán egyre inkább kibővül azok köre akik 1-1 fejezetet kapnak és akiknek az életét így megismerhetjük. Van újságíró, aki eddig azt hitte, hogy ha mindig első kézből tudja az információkat kicsit nagyobb kontrollja van a világ felett de a titokzatos dobozok alapjaiban rázzák össze a jól felépített életét. Van persze politikus, aki ki akarja használni saját érdekében amit a fonalak jelentenek és teljes kampányt épít erre. Egy ambuláns orvosnak szembe kell néznie azzal hogy nem tud saját magán segíteni. A rövid fonalasoknak lehetőségük van támogatói csoportokba járni amelynek tagjai szinte új családként funkcionálnak, hiszen megértik a másik nehézségeit mert alapjában ugyanazzal a problémával néznek szembe.

A regény napjainkban játszódik és több ponton is igencsak kísérteties és elgondolkodtató, amit mutat. Nagyon fájdalmas nézni, ahogy rengeteg globális reakció szinte meg se lepett, mert ismerve a politikai és gazdasági rendszereket nagyon is valóságosnak tűnnek. Aztán meg ott van, hogy márciusban jelennek meg a dobozok innen indul ki minden, amit a szerző (utána olvastam) nem is a pandémiával magyarázott (hiszen 2020 óta a március a világjárványt és az elszigeteltség kezdetét is jelenti nekünk) hanem hogy számára mindig is ez volt az a hónap ami igazán kiszámíthatatlan szokott lenni: egyik nap csodás napsütés másnap meg hóvihar. Szóval sose tudod mit hoz a következő reggel: lehet egy dobozt az életfonaladdal.
Mivel sok szereplőnk van, a fejezetek gyorsan olvashatók és pörögnek a lapok és lehet, hogy egy idő után már sejtjük mi lesz egy-egy karakter sorsa, de mégis olvasunk tovább, mert mint a legtöbbjükben, bennünk is ott van a remény, hogy talán mégis valami más fog történni.

Leginkább a regény hangulata tetszett, hogy a spekulatív fikcióból tényleg nem a technikai részleteken volt a hangsúly, hanem az embereken ahogy ez az egész nyomot hagy az egyéneken. Folyamatosan Karen Thompson Walker: Csodák kora című regénye járt a fejemben, az volt rám anno ilyen hatással, hogy a világvége hangulat ellenére lebilincselt a történet, a stílus ahogy egy eltűnő kort ábrázolt az ottani narrátor. Itt meg az érintett meg, ahogy az emberi reakciókat, elveket és tetteket követhettem nyomon.

Blogturné

A General Press Kiadó jóvoltából megérkezett Nikki Erlick – Az életfonál című regénye. Egy márciusi napon minden ember ajtaja elé egy névre szóló fadoboz került, amely az életük hosszát jelző fonalat rejtett. A kérdés, vajon az emberek akarják-e tudni meddig tart az életük, és ez a tudás milyen hatással lesz az emberekre, a társadalomra? Hozzáad, vagy éppen elvesz az élet értékéből? Érdekes és egyben elgondolkodtató kérdésekkel találtuk szembe magunkat. Ha kíváncsi vagy mit gondolunk róla, vagy szeretnéd megnyerni a könyv egy példányát, tarts velünk.

Fülszöveg

Nyolc ​hétköznapi ember. Egy lehetetlen választás.
Egy reggel a világ összes lakója ugyanazt a sorsfordító meglepetést találja a lakóhelye előtt: egy kis fa dobozt, benne egy fonállal, amely egy égető kérdésre adja meg a választ: arra, hogy a tulajdonosa pontosan hány évig fog élni.
Minden egyes földrészen, minden embert ugyanolyan doboz vár, éljen akár egy metropolisz felhőkarcolójában vagy egy sátorban a szavannán. De honnan származnak ezek a dobozok? Vajon igaz, amit ígérnek? Mindenki ugyanazzal a súlyos döntéssel néz szembe: akarja-e tudni, meddig fog élni? És ha igen, mihez kezd ezzel a tudással?
Nyolc ember döntései és sorsa fonódik össze egy új élet hajnalán: legjobb barátok, akiknek az álmai örökre összekötik őket; levelezőtársak, akik egymásban lelnek menedékre; egy szerelmes pár, akik azt hitték, az övék a jövő; egy orvos, akinek saját magát kellene megmentenie; és egy politikus, akinek a doboza puskaporos hordóvá válik, és végül mindent megváltoztat.
Nikki Erlick regénye lebilincselő történet a családról, a barátságról, a reményről és a sorsról, amely arra ösztönöz, hogy a lehető legteljesebben éljük az életet.

Kiadó : General Press, Budapest, 2024
Oldalszám: 408 oldal, puhatáblás
ISBN: 9789634528708
Fordította: Szigeti Judit
Megrendelés

Nyereményjáték

A játék folyamán híres filozófusok idővel, illetve idő múlásával kapcsolatos gondolataikat mutatjuk be, a Ti feladatotok megtalálni kire gondoltunk, és a helyes megfejtést beírni a Rafflecopter megfelelő sorába.
Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz!

Feladványom

Az időt és teret az események közötti kölcsön-viszonyok leírására szolgáló fogalmi szerkezetnek gondolta és azt írta, hogy „Én a teret valami viszonylatnak tartom, mint amilyen az idő.”. Szerinte a tér és idő valóságként kezelt ideális viszonyok. Annyiban tényleg valóságosak, amennyiben az anyagi különbségeket szimbolizálják, de illúziók, amennyiben a tér vagy idő magában lévő dologként értelmezett, vagy a tér- és időbeli viszonyok az anyaghoz képest redukálhatatlan lényegként értelmezettek, vagy a kiterjedés, vagy tartam valóságként, vagy ha csak az anyag alapvető tulajdonságaként is értelmezett.

a Rafflecopter giveaway

Turné állomásai

07.06. – Milyen könyvet olvassak?
07.09. – Olvasónapló
07.12. – Könyv és más

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *