Menu Close

James Norbury: Nagy ​Panda és Kicsi Sárkány

James Norbury: Nagy Panda és Kicsi Sárkány című könyvére akkor figyeltem fel, amikor karácsonyra kerestem ajándékötleteket. Úgy tűnt, hogy ez a kötet tökéletes meglepetés lehet bárkinek a fa alá. Utánaolvastam és megnéztem Norbury Instagram oldalát, amiből kinőtt a koncepció és egyre inkább meggyőződésemmé vált, hogy bizony érdemes lapozgatni a könyvet. S bizony én is úgy jártam vele, hogy amikor megérkezett, elkezdtem lapozni és egy ültő helyemben végigolvastam. Aztán később még sokszor levettem a polcról és újból átnéztem.

Attól még, hogy nem tudod, hová mész, nem biztos, hogy eltévedtél.

A könyv egy különös barátság egy évét mutatja be. A Nagy Panda és a Kicsi Sárkány nagyon különböznek egymástól, nem csak külsőre, hanem habitusra is. Mégis barátok és együtt vándorolnak egy éven keresztül követhetjük útjukat és beszélgetéseiket. A kötet egy tavasszal kezdődik és azzal is ér véget. A Panda és a Sárkány vándorolnak és beszélgetnek. Többnyire a Sárkány az, aki kérdez, akinek kétségei vannak és felteszi azokat. Nem feltétlenül a világ nagy kérdéseire kell gondolni, gyakran csak apróságok ezek. A Panda pedig elgondolkozva felel rájuk. Néha megmondja a tutit, de van amikor csak irányt mutat, vagy saját tapasztalatról beszél. De néha megfordulnak a dolgok és kiderül, hogy bizony a nagyon érdeklődő, néhol lelkes, de gyakran aggódó Kicsi Sárkány bizony igenis figyel és tanul. Úgyhogy miközben vándorolnak, ki tudja hova és merre mennek, talán még el is tévednek, de a végén megtalálják magukat.

– Mi a fontosabb – kérdezte Nagy Panda – , az út vagy a cél?
– A társ az úton – felelte Kicsi Sárkány.

Majd minden oldalon kép és szöveg van: rövidek, frappánsak. Kicsit talán emlékeztet a kötet a Micimackóra: az egyszerű bájos rajzokhoz pontos mélyreható ősinek tűnő közmondások vannak párosítva, amelyek igazán lélekmelengetők.

Igazából azóta is, hogy első lendületből párszor kiolvastam, valahányszor felcsapom találok valami olyant, ami megszólít. Meg amúgy is úgy éreztem, hogy majd minden okosság hozzám szól. És tudom, hogy ezzel nem vagyok egyedül, hiszen majd mindenki, aki forgatta ezt a könyvet, erről számol be. Simán beidézhető lenne minden oldala, nem csoda, hogy már a molyon is 84 idézet található hozzá 😊

Ez a nagyszerű Norbury kötetében: erőlködés nélkül szól mindenkihez és bárkihez. A szerző maga ezt természetesen annak tudja be, ahonnan ő is inspirálódott: a keleti filozófiákból, buddhizmusból és a saját önkéntes segítő ténykedéséből, hiszen pár évig a szamaritánusoknál fogadott telefonhívásokat rászorulóktól, akik bátorításra vágytak. A rajzolást is önállóan sajátította el, s ebben is a kelet ázsiai stílust követte.

Úgyhogy a Nagy Panda és Kicsi Sárkány kötet tényleg szuper ajándékkönyv, de jól teszi az ember ha meglepi vele saját magát is, mert tavasztól tavaszig talál benne valami léleksimogatót.


Blogturné

A Nagy ​Panda és Kicsi Sárkány című felnőttekhez szóló, bájosan illusztrált könyvben filozofikus gondolatokon keresztül ismerkedhetünk meg a buddhista életfelfogással.
Tartsatok bloggereinkkel, és olvassátok el, ők mit gondolnak James Norbury könyvéről! Ne feledjétek, hogy a turné végén egy szerencsés olvasónk meg is nyerheti a könyvet a 21. század kiadónak jóvoltából!

Fülszöveg

Vezérlő ​fény a sötétebb hónapokban – gyönyörű, illusztrált kiadvány két barátról, és elgondolkodtató utazásukról, amelyet a buddhista filozófia inspirált.
– Mi fontosabb – kérdezte nagy panda –, az utazás vagy a megérkezés?
– Az útitárs – mondta kis sárkány.
Nagy panda és kis sárkány barátok. Együtt utaznak végig az évszakokon, nappalokon és éjszakákon, esőben és napsütésben. Miközben kint vannak a természetben, reménnyel és inspirációval telíti őket a környezetük, hogy rájöjjenek, még a legsötétebb napokon is ott a bizonyosság: a tavasz mindig visszatér.
Érezd át nagy panda nyugalmát, aki mindig eszünkbe juttatja, hogy mik az igazán fontos dolgok, és nem mulasztja el kiélvezni az apró, egyszerű pillanatokat.
Fedezd fel mindennapjaid világát kis sárkány kíváncsi tekintetével, akinek, bár a termete kicsi, a szíve nagy.
A két barát utazása a folyton váltakozó évszakokon át tart – csatlakozz hozzájuk, ahogyan rájönnek, hogyan éljenek a pillanatban, békéljenek meg a bizonytalanságokkal, és merítsenek erőt, hogy együtt legyőzzék az életben felbukkanó akadályokat.

Kiadó: XXI. Század
Terjedelem: 160 oldal · keménytáblás
ISBN: 9789635681815
Fordította: Laik Eszter
Megrendelés

Nyereményjáték

James Norbury gazdagon illusztrált könyvének két főszereplője Nagy ​Panda és Kicsi Sárkány, ezért úgy gondoltuk, hogy még több pandával és sárkánnyal ismerkedtetünk meg titeket! Találjátok ki, hogy melyik mesében található az egyes állomásokra kitett kép, és írjátok be a rafflecopter doboz megfelelő rubrikájába.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladványom

a Rafflecopter giveaway

Állomások

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *