Menu Close

Glen Weldon: NPR’s Podcast Start Up Guide

Ezt a könyvet nem algoritmus ajánlotta nekem, hanem amikor már hallottam arról, hogy megjelenik, a radaromon volt, ugyanis az NPR azaz az amerikai National Public Radio és Glen Weldon neve elég garancia arra, hogy valami korrekt kötet lesz.
Az egyik első podcast, amit hallgatni kezdtem, a Pop Culture Happy Hour volt, mert már a neve alapján úgy tűnt, hogy igencsak olyasmi, mint amit mi is készítünk, azaz a popkultúrával foglalkozik. S nem is tévedtem, úgyhogy már évek óta hallgatom őket. Ez alatt az idő alatt több mindent megtudtam az NPR-ról is, ami ugye a non-profit rádiózás amerikai képviselete, akik nagyon hamar kezdtek el podcastokat gyártani, s felkarolni ezt a műfajt. Köztük ugye a PCHH-t is ahol az egyik állandó házigazda Glen Weldon, akinek egyrészt imádom a stílusát, a hangját és már olvastam is tőle könyvet, ami pont arról szól, hogy mekkora nerd is ő. Na mindenesetre ez a két név elég jól hangzik a podcastok világában, autentikus, szóval érdemes megtudni, ők mit is tanultak az elmúlt évtizedben erről a műfajról. Nos sokat és ezt hajlandók megosztani 🙂
A kötet négy részből épül fel és mindegyik alaposan körbejárja az adott témát, rengeteg tippet, jótanácsot ad, amit érdemes megfontolni. Vagy nem és épp az ellenkezőjét csinálni 🙂
Az első rész a képzeletről szól, hogy kitaláljuk és megtaláljuk mi is az, amivel foglalkozni szeretnénk: azaz a témát. Érdemes körbenézni, hogy van-e már hasonló adás, megtalálni a hallgatóságot, kitalálni a címet stb. Ez a rész a kreativitásé.
A második már a tervezést járja körbe, hogyan találjuk meg a hangunkat, milyen felszereléssel induljunk el, kicsit bemutatja, hogy audióval miképpen lehet történeteket elmondani meg még a jogi részletekről is szól (copyright, fair use, személyiségi jogok stb.)
A harmadik rész maga az alkotásról szól, azaz a konkrét podcast készítésről a technikai apróságokról (vágásról, mixelésrő stb.).
A negyedik kör pedig tanácsot ad, hogyan bocsássuk útjára az adásainkat: mire érdemes figyelni, hol reklámozzuk, hogyan építsük a hallgatói bázist, meg lehet-e gazdagodni a podcastból? (SPOILER: NEM)
Szóval tényleg van benne minden, kezdőknek és haladóknak egyaránt. Egy részét ezeknek már tudtam, mert hallottam, olvastam esetleg kitapasztaltam, de mégse volt rossz így egyben megkapni mindent. De voltak még apróságok, amiket tudok még én is hasznosítani. Például sose jutott eszembe, hogy be kéne melegíteni a hangomat felvételek előtt 🙂

Ugyan most már hónapok teltek el, hogy a könyvet abszolváltam, de akkor hirtelenjében ennyit írtam:

“Nem csak a podcastolással kacérkodóknak ajánlott olvasmány, de vén motorosok (mint én) is tudnak belőle ötleteket meríteni és közben csodálkozni, hogy jééé mennyivel fejlettebb a podcastkultúra a tengeren túlon.
Az a legrosszabb hatása a könyvnek, hogy természetesen most megint viszket a fülem és újabb podcastokat akarok csinálni. De majd alszom rá egyet és elmúlik.”

Új podcastot azóta nem csináltam természetesen 🙂

Összességében jó kis kötet ez, sok okos dologgal, ráadásul továbbra is nagyon bírom Glen Weldont aki a saját stílusában adta elő az egész információözönt. Na jó, voltak benne vendégszereplők, mert azt ő is belátta, hogy a technikai finomságokhoz, jogi részekhez annyira nem ért.
Elégedett voltam a kötettel, azt kaptam, amit vártam. Ugyanakkor továbbra is irigy vagyok a körülményekre, közönségre, népszerűségre, amivel az angol nyelvű podcastok rendelkeznek.

Kiadó: Ten Speed Press
Megjelenés: 2021
Terjedelem: 304 p.
ISBN: 9780593139080
Honnan: Vásárlás saját példány

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *