Menu Close

Az Oscar és az irodalom 2020ban

Akárcsak az Amerikai Filmakadémia 2021-ben én is késésben vagyok a szokásos Oscar díjak és irodalmi kapcsolataik típusú posztommal. Teljesen el is feledkeztem róla, az elmúlt évben annyira nem éltem a filmekkel, legalábbis a frissekkel, hogy míg korábbi években már a jelöltek kihirdetése után rávetettem magam a témára, most csak így alig több mint egy héttel a díjkiosztó előtt jutott eszembe, hogy idén még nem szedtem össze a filmes kapcsolódású könyveket. Azt hittem, hogy nem is nagyon lesz mit, de azért szerencsére tévedtem és több mint egy tucat címet találtam, a jelöltek között, amelyeknek van könyves, irodalmi előzményük és a legtöbbjük még magyarul is elérhető!

A legjobb film díj jelöltjei közül a Nomadland (Nomádok földjén) készült könyv alapján. Méghozzá Jessica Bruder azonos című nonfikciós kötetéből készült, amely bemutatja a 2008-as gazdasági válság sok vesztesének életét. A kötet magyarul nem jelent meg. A filmet amúgy összesen hat kategóriában jelölték a többi 5: legjobb főszereplőnő, rendező, adaptált forgatókönyv, vágás, fényképezés.

The Father-t a rendező, Florian Zeller először színpadra írta, aztán készült el belőle a film is. Az Eredeti színdarab egyébként francia (La Père) és a film is eléggé nemzetközi koprodukciónak tűnik. Esélyes még a legjobb férfi főszereplő, női mellékszereplő, adaptált forgatókönyv, látványterv, vágás kategóriákban is.

A Legjobb adaptált forgatókönyv kategóriában szerintem eléggé kakukktojás a Borat 2 (túl hosszú a címe, hogy leírjam:), de ki vagyok én, hogy vitatkozzam egy Filmakadémiával, akik még a legjobb női mellékszereplő díj kategóriában is adtak a filmnek egy jelölést.

A Fehér tigris című indiai-amerikai filmnek egyetlen jelölése ez a kategória, viszont a Booker-díjat 2008-ban megnyert regény megjelent magyarul is több mint egy évtizede, 2010-ben.

Az adaptált forgatókönyvek másik eredetileg színdarabnak indult jelöltje a One Night in Miami amit maga a szerző, Kemp Powers dolgozott át filmre. Jelölték még a legjobb férfi mellékszereplő és betétdal kategóriákban is.

5 díjra jelölték még a Ma Rainey: A blues nagyasszonya (Ma Rainey’s Black Bottom) című filmet, amely eredetileg szintén színdarab volt, az az August Wilson írta, akinek egy másik színdarabja, a Fences 2017-ben meghozta az Oscar-t Viola Davisnek, akit most is jelöltek mint női főszereplőt, de esélyes még a legjobb férfi főszereplő díjára Chadwick Boseman is akinek ez volt az utolsó szerepe.(további jelölések: legjobb látványterv, jelmez és smink kategóriák)

Azért van pár film a többi kategóriákban amelyeket könyvekből dolgoztak vászonra és megjelentek magyarul is.

A Vidéki ballada az amerikai álomrólt két Oscarra is jelölték (legjobb női mellékszereplő és smink) az azonos című J.D. Vance regény pont a Netflix filmmel egyidőben, 2020 novemberében jelent meg itthon is.

Jane Austen Emma című regényének is készült tavaly filmadaptációja, a mostanában sztárolt Anya Taylor-Joy-jal a főszerepben, s a látványért díjazhatják: legjobb kosztüm és smink kategóriákban indul. De mindez hagyján, ugyanis tavaly pont készítettünk is egy Popkult, csajok, satöbbi adást amelyben megbeszéltük ezt a legújabb feldolgozást.

Tudom, hogy mint film nem aratott nagy sikert A kapitány küldetése (pedig Tom Hanks a főszereplője) de én nagyon szerettem a regényt, amikor 2019-ben olvastam. Ennek ellenére azért 4 kategóriában ott van az adaptáció (legjobb hang, vágás, filmzene, látványterv)

Tom Hanks most is szerepel még egy filmben, amit jelöltek a legjobb hang díjára, A Greyhound csatahajó ugyanis szintén adaptáció, az eredeti regényt C.S. Forester írta még 1955-ben, magyarul tavaly jelent meg a filmmel egyidőben Greyhound: Egy lehetetlen küldetés címmel.

Egy másik sokat adaptált történet a Pinokkió, Carlo Collodi klasszikus meseregényéből francia/olasz/angol film készült és jelölték legjobb smink és jelmez kategóriákban is.

Ifjúsági regényadaptáció az Ivan, az egyetlen is, ami Katherine Applegate sikeres regényéből készült. Magyarul már 2015 óta olvasható, sőt a folytatása is, aminek pedig Bob, a legbátrabb a címe. A filmet egyébként vizuális effektekért jelölték díjra.

Legjobb női főszereplőnek jelölték Andra Day-t aki a híres énekesnőt játssza The United States vs. Billie Holiday című filmben, ami amúgy adaptáció, méghozzá Johann Hari: A kábulat ára című nonfikciójából inspirálódott, ami az USA drogellenes harcának történelméről szól. Egyébként a riportkötet már 2016 óta magyarul is olvasható, persze ebben csak egy részlet Billie Holiday sztorija.

Egész váratlan helyen bukkan fel még egy klasszikus regény újabb adaptációja is: Émile Ajar (Romain Gary): Előttem az élet című regényéből készült tavaly egy új olasz feldolgozás és a filmhez írt betétdalt jelölték Oscar-díjra. A regény is újra megjelent egyébként filmes borítóval.

Végül pedig még megemlítem Az éjféli égboltot is, amit tavaly adott ki az Agave, s a filmadaptációt a legjobb vizuális effektusok kategóriában jelölték.

Végülis ahhoz képest, hogy mostanában inkább tévésorozatok készülnek a regényekből nem is olyan rossz ez a felhozatal 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *