Menu Close

Halloween Blogturné

Blogturné

Üdvözlet minden szellemnek, vámpírnak, vérfarkasnak, boszorkánynak, és az összes egyéb entitásnak a Blogturné Klub szellemes Halloween turnéján!
Nem tudod mit csinálj Halloweenkor? Tarts velünk, segítünk kitalálni! Kövesd az egész napos turnénkat, mely során szuper könyveket, filmeket, finomságokat és egyéb kreatív ötleteket ajánlunk, hogy az év legborzongatóbb ünnepe valóban szuperül sikerüljön. Inspirálódj, játssz, és vidd haza fantasztikus nyereményeink egyikét!

Booktag

Csokit vagy csalunk – Egy cuki, és egy szélhámos karakter
Kell és Lina ide a tökéletes páros V.E. Schwab Egy sötétebb mágia trilógiájából (Gyülekező árnyak, A fényigéző). S itt most bizony Lina a szélhámos 🙂

Halloweeni jelmez – Egy karakter, akinek szívesen a bőrébe bújnál egy éjszakára
Természetesen Wiharvész anyó bőrébe, hogy sokat tanuljak a kobakológiáról

Boszorkány – Egy könyv, aminek a címében szerepel a boszorkány szó
Roald Dahl: Boszorkányok – hiszen ebben több is van 🙂

Fekete – Egy könyv, aminek fekete a borítója
Jennifer Donnelly: Stepsister-Egy sötét mese

Múmia – Egy könyv, ami korábban jelent meg, mint ahogy megszülettél
Henry James: A csavar fordul egyet

Vámpír – Egy karakter, akinek a halála miatt vérzett a nyakad szíved
Ez bizony Fedőneve: Verity olvasásakor történt

Zombi – Egy könyv, ami miatt sokáig fennmaradtál és egész éjjel olvastál
Seanan McGuire: Minden szív kaput nyit regénye volt az egyik amire emlékszem, hogy nem aludtam el, amíg ki nem olvastam.

Halloweeni tök – Egy szereplő, aki szerinted annyira nagyképű, hogy faragnál az arcából
Daniel Cleaver

Bájital – Egy könyv, amelyben megmérgeznek valakit
Agatha Christie: A titokzatos stylesi eset


Halloween-i könyvajánlót készítettem a Blogturnéra, amelyben igazából a fiatalságnak (és hozzám hasonlóan nyúl felnőtteknek) ajánlanék könyveket, amelyekkel bőven átélhető a hangulat, de nem kell feltétlenül cidrizni tőle, úgyhogy simán lehet jól aludni, még akkor is ha este olvasgatjuk.
Természetesen az egyik legalapabb, akihez ebben a témában fordulhatunk, Neil Gaiman, akinek több ifjúsági regénye is ide illik, mert ő a kisujjából rázza ki az atmoszférát:

Halloween BlogturnéA temető könyve by Neil Gaiman, Chris Riddel 
Published by Agave on September 30, 2020
Pages: 256
Goodreads

Felújított, illusztrált kiadás.Senki Owens, a barátainak csak Sen, egy majdnem teljesen átlagos fiú. Akkor lenne teljesen átlagos, ha nem egy hatalmas temetőben lakna, ahol szellemek nevelik és tanítják, a gyámja pedig egy magának való alak, aki nem tartozik sem az élők, sem a holtak világához.
Egy fiú számára a temető tele van veszéllyel és kalanddal: ott a domb alatti vén Indigóember, ott a kapu, amely egy sivatagra nyílik, ahol elhagyott vámpírváros áll, és ott a különös és rettentő lény, a szlír.
Az igazi veszély azonban a való világban leskelődik Senre: ha kimegy a temetőből, vár rá a Jack nevű férfi, aki már megölte Sen egész családját...
Neil Gaiman barátságról és szeretetről szóló lenyűgöző története a legváratlanabb helyekre vezet, felejthetetlen élményt nyújtva. Az olvasó Chris Riddell illusztrációival, új szerkesztésben tartja a kezében a könyvet.

Halloween BlogturnéCoraline by Neil Gaiman, Zoltán Pék, Dave McKean
Published by Agave Könyvek on August 29, 2017
Pages: 144
Goodreads

Coraline családjának új lakásában huszonegy ablak és tizennégy ajtó van. Tizenhárom ajtó nyílik és csukódik. A tizennegyedik zárva van, mögötte csak egy téglafal, amíg egy nap Coraline ki nem nyitja, és egy átjárót nem talál egy másik házba, amely a sajátjuk mása. Csak mégis más… Eleinte a másik lakásban minden csodás. Jobb a kaja. A játékdobozban felhúzható angyal van, amely körbe-körbe repül a szobában, a könyvek képei mozognak, a dinoszaurusz-koponya csattogtatja a fogát. És van itt Coraline-nak másik anyja és másik apja is, akik azt akarják, hogy velük maradjon. Legyen az ő kislányuk. Meg akarják változtatni, és többé el nem engedni. Ebben a lakásban a tükör mögött még más gyerekek is csapdába estek. Coraline az egyetlen reményük. Be kell vetnie minden ravaszságát, hogy megmentse az elveszett gyerekeket, a szüleit és saját, normális életét.

Úgy tűnik, hogy Coraline mellett még sok olyan regény van, ahol fura lányok a főszereplők, akik már meghaltak, szellemek, vagy csak bizarr viszonyban állnak a külvilággal. Íme egy csokorra való belőlük (Halálkáról jómagam is írtam):

Halloween BlogturnéHalálka by Barbara Cantini 
Published by Könyvmolyképző Kiadó on October 31, 2019
Pages: 56
Goodreads

Halálka egy kislány, de nem olyan, mint a többiek: ő egy zombilány.A Málladozó Villában él Néhay nénivel és egyetlen barátjával Bu Songgal, egy albínó agárral, akivel sülve-főve együtt vannak.Halálka szeretné, ha lennének vele egykorú barátai, akikkel játszhatna. Ám a néni megtiltotta neki, hogy mások előtt mutatkozzon: még a végén megijednének tőle.Egy nap azonban elérkezik a megfelelő alkalom: Halloween ünnepe!Halálkának még csak be sem kell öltöznie…De mi lesz, ha a többi gyerek rájön, hogy Halálkán nincs is jelmez?

Halloween BlogturnéSzellemlány (Szellemlány, #1) by Tonya Hurley
Published by Pongrác on January 1, 2010
Pages: 324
Goodreads

Charlotte Usher gyakorlatilag láthatatlannak érzi magát az iskolában, és egy nap valóban azzá is válik. Nemcsak láthatatlanná, de halottá is. És mindez egy srác és egy gumimaci miatt... Ebben a kissé gúnyos, néhol mégis szívszorongató történetben Tonya Hurley feltárja előttünk a láthatatlanságot, amit néha mindannyian érzünk, és hogy meddig vagyunk képesek elmenni, hogy végre észrevegyenek bennünket.

Halloween BlogturnéElveszett emlékek (Emily the Strange, #1) by Rob Reger
Published by Fumax on November 21, 2012
Pages: 266
Goodreads

Emily, a különc: 13 éves. Képes toronyházakat átugrani, ha épp úgy tartja kedve. De sokkal valószínűbb, hogy inkább négy fekete macskájával szunyókál; vagy részecskegyorsítót eszkábál össze gézből, lencséből és biztosítótűből; vagy teljes hangerővel dobol/gitározik/szaxofonozik/citerázik; vagy egy fertelmesen drasztikus penetráns freskót fest; vagy rávesz valakit, hogy kimondja: "fertelmesen drasztikus penetráns freskó" 13-szor gyorsabban... és közben gúnyosan hahotázik.

Halloween BlogturnéLenore: Kokik 1. by Roman Dirge
Published by Egmont-Hungary on January 1, 2011
Pages: 62
Goodreads

Ez vér cuki! Íme, feltárul hát előtted Lenore, a cuki halott kislány sötét és bizarr világa. Megismerheted Lenore kis barátait, a vámpír játékmackókat, megszállott plüssbabákat, a szerelemittas kesztyűbábokat, a sok pihe-puha kiscicát, akiket olyan jó szorosan megölelgetni. Itt minden kicsit (vagy nem kicsit) fura, de nagyon szeretnivaló. Lenore alakja a különc zseni, Roman Dirge fejéből pattant ki tizenhét évvel ezelőtt, a kislány azóta folytatja cuki kis vérengzéseit a rengeteg rajongó nagy örömére. Ebben a könyvsorozatban az első Lenore képregények felújított változatát találhatjátok: a kezdeteket, minden szörnyűség forrását.

Van magyarul is furalány, méghozzá Lakatos Istvántól:

Halloween BlogturnéLencsilány by Lakatos István 
Published by Nyitott Könyvműhely on January 1, 2010
Pages: 58
Goodreads

Lakatos István első önálló kötetének főhőse a szerző legnépszerűbb karaktere, Lencsilány. Az egyszerre kísérteties és gyermekien bájos történetek egy furcsa, álomszerű világba repítik el az olvasót. Végre egy magyar képregény, amelyet a gyerekek és a felnőttek egyaránt élvezhetnek: előbbiek a szeretnivaló figurák, utóbbiak pedig a borzongató hangulat miatt. A szerző képi világa a zaklatottság és a harmónia tökéletes egyensúlyáról árulkodik. A kötet minden egyes képkockája önálló képzőművészeti alkotás. Az ezeken keresztül életre kelő mesék nem egy esetben klasszikus irodalmi művek egyedi feldolgozásai.

S ha már a képregények felé megyünk, még friss ropogós az Egy kis boszi naplója, amit hamarosan én is olvasni fogok, sőt a régi nagy kedvenc, Kázmér és Huba rajzai között is rengeteg ágy alatti szörnyes rajz van:

Halloween BlogturnéEgy ​kis boszi naplója by Emma Steinkellner, Ágota Bozai 
Published by Maxim on September 17, 2020
Pages: 272
Goodreads

A VARÁZSLAT NEHEZEBB, MINT AMILYENNEK LÁTSZIK.
A tizenhárom éves Luna Hush imád mindent, ami boszorkányos. Ám hamarosan rá kell döbbennie, hogy a boszorkányság a valóságban nem olyan, mint a filmeken, könyvekben vagy kísérteties történetekben. Amikor néhány nyolcadikos gyerek piszkálni próbálja halloweenkor, valami nagyon furcsa dolog történik. Kiderül, hogy a Massachusetts állambeli Kramerville-ben évszázados boszorkánydráma játszódik. És a meglepetés: Luna családja van az egész középpontjában. Amikor a lány ereje megmutatkozik, a dolgok teljesen elszabadulnak. Befogad egy beszélő macskát, belép egy varázsnaplóba, és rejtett világot tár fel. Nemzedékekkel korábbi titkok tárulnak fel, ahogy Luna feltárja a város, családja és önmaga bonyolult örökségét.

Halloween BlogturnéValami folyik az ágy alatt: Kázmér és huba gyűjtemény 2 by Bill Watterson
Goodreads

Kázmér, a kis bajkeverő és képzeletében megelevenedő játéktigrise, Huba kalandjait sokan ismerik. Napilapok, magazinok utolsó lapjain gyakran találkozunk a két örök kíváncsiskodóval, most pedig itt vannak nagy adagban, kötetbe rendezve. Végre hosszan elmerülhetünk Kázmér történeteiben és csendben együttérezhetünk a szülőkkel, hiszen Kázmér igazi férfiember módjára állandó küzdelemben áll, hol az alattomosan támadó űrlények, hol maga a szerelem ellen. De melyikünk nem emlékszik a tökfőzelékkel vívott ádáz csatákra? És ki hitte el valaha is, hogy nincsenek szörnyek az ágy alatt? Na ugye! Szóval Kázmért mindannyian ismerjük egy kicsit.
A Gyűjtemény második kötete az 1986 augusztus 18-tól 1987 május 17-ig megjelent képsorokat tartalmazza.

Na és egy könyv, ami kicsit már a Karácsony felé is kacsingat, de Halloween-osan:

Halloween BlogturnéKarácsonyi ​lidércnyomás by Tim Burton 
Published by Magvető Goodreads

Kinek ​​jutna eszébe Télapót és az egész karácsonyt csak úgy ukmukfukk elrabolni? Természetesen Tim Burtonnek, no meg az általa írt és illusztrált könyv főhősének, Csontvázy Izsáknak. Izsák a rémület őshazájában, Halloweenföldén éli frászhozással teli, izgalmasnak tűnő életét, amikor egyszeriben azt veszi észre, hogy már igencsak unja a vérfagyasztást, a velőtrázást és a hátborzongatást.
Elindul hát világgá, és egy elvarázsolt erdő közepén egy csudás világra lel. Egy szempillantás alatt rabul ejti a szeretet ünnepe, majd viszonzásul ő ejti rabul a szeretet ünnepét. Mindenki fedezékbe, kezdetét veszi az Izsák főszereplésével megtartott karácsony!
A Karácsonyi lidércnyomás filmváltozatát már sokan ismerhetik, de Tim Burton eredeti rémes-rímes meséjét most először fedezhetik fel maguknak a felnőttnek látszó gyermekek és a gyermeknek látszó felnőttek. Kötelező olvasmány a morbid és abszurd humor kedvelőinek.
Fontos tudni, hogy Burton most megjelenő verses horror-meséje ihlette a rajongók által jól ismert azonos című kult-bábfilmet. A később készült film szövege azonban nem azonos ezzel az eredeti vers-változattal, csupán az alaptörténet, néhány figura és a hangulat közös! Az eredeti vers éppen ezért kihagyhatatlan az igazi rajongóknak, akik a RÍMBÖRTÖN kötetnek köszönhetően korábban már megismerhették a kult-rendező verses vénáját is!

Nyereményjáték

Csokit vagy csalunk! Játékunk során virtuális csokivadászatra invitálunk benneteket. Ehhez mérten a turné minden állomásán olvashattok egy idézetet, nektek pedig nincs más dolgotok, mint eldönteni, hogy valóban valamilyen csokival kínálunk benneteket, vagy csalunk. Csokinak számít minden szilárd halmazállapotú, ehető édesség, csalásnak pedig a hasonlatok, valamint a folyadékok. Ha úgy vélitek, csalunk, ezt a szót írjátok a Rafflecopter megfelelő sorába, ha pedig valódi finomságra bukkannátok, a csoki szót.
Figyelem! A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. Csak magyarországi címre postázunk.

Feladványom

“Tudom, hogy mindig emlékezni fogok erre a pillanatra: hogy itt állok a parkban, a kacsákkal, a napfényben, Linus ölelésében. Csoki ízű a csókja, az enyém meg biztos kókusz. De tök jól passzolnak egymáshoz az ízek. Szóval..”

a Rafflecopter giveaway

Állomások listája
09:00 Booktastic Boglinc – Könyvjelzők
10:00 Deszy könyvajánlója – Vajsör & lávasüti
10:00 Deszy könyvajánlója – Booktag
11.00 Utószó – Tökfaragás
13:00 Hagyjatok! Olvasok! – Boszorkányos könyv- és filmvajánló
14:00 Könyvvilág – Madarak a dobozban
15:00 Olvasónapló – Baljós hangulatú gyerekkönyvek
16:00 Könyv és más – Társasjátékok
18:00 Dreamworld – DIY
19:00 Csak olvass! – Szemgolyós muffin
20:00 Fanni’s Library – Top 5 vámpíros könyv
21:00 Veronika’s Reader Feeder – Sütőtökös pite

1 Comment

  1. Pingback:Halloween blogturné – Book Tag + Halloweeni sütőtökös pite – Veronika's Reader Feeder

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *