Menu Close

Mostanában hallgattam : életrajzi kiadás

Kapcsolatom a hangos könyvekkel továbbra is töretlen és most néztem, hogy jó párról nem is írtam külön bejegyzést. De idén már annyi hallgatnivaló összejött, hogy érdemes egy összefoglalót is készíteni. Először is az első félévben meghallgatott memoárokról, esszégyűjteményekről. Amikor elkezdtem hangoskönyveket hallgatni, elsősorban a hírességek életrajzaival indítottam (Amy Poehler, Anna Kendrick, Lauren Graham, Eddie Izzard stb.). Mert szeretem, ha ők maguk mesélik el a történeteiket, s továbbra is kedvelem így fogyasztani ezt a műfajt.

Mostanában hallgattam : életrajzi kiadásThe Last Black Unicorn by Tiffany Haddish
Published by Simon & Schuster Audio on December 5, 2017
Goodreads
3.5 Stars

From stand-up comedian, actress, and breakout star of Girls Trip, Tiffany Haddish, comes The Last Black Unicorn, a sidesplitting, hysterical, edgy, and unflinching collection of (extremely) personal essays, as fearless as the author herself.
Growing up in one of the poorest neighborhoods of South Central Los Angeles, Tiffany learned to survive by making people laugh. If she could do that, then her classmates would let her copy their homework, the other foster kids she lived with wouldn’t beat her up, and she might even get a boyfriend. Or at least she could make enough money—as the paid school mascot and in-demand Bar Mitzvah hype woman—to get her hair and nails done, so then she might get a boyfriend.
None of that worked (and she’s still single), but it allowed Tiffany to imagine a place for herself where she could do something she loved for a living: comedy.
Tiffany can’t avoid being funny—it’s just who she is, whether she’s plotting shocking, jaw-dropping revenge on an ex-boyfriend or learning how to handle her newfound fame despite still having a broke person’s mind-set. Finally poised to become a household name, she recounts with heart and humor how she came from nothing and nowhere to achieve her dreams by owning, sharing, and using her pain to heal others.
By turns hilarious, filthy, and brutally honest, The Last Black Unicorn shows the world who Tiffany Haddish really is—humble, grateful, down-to-earth, and funny as hell. And now, she’s ready to inspire others through the power of laughter.
Listening Length: 6 hours and 29 minutes


Tiffany Haddishról nagyon kedvező nyilatkozatokat hallottam, s bár még mindig nem láttam őt semmiben (bár egy ideje meg akarom már nézni a Girls Tripet), üstökösként való feltűnése és ahogy segített bejelenteni év elején az Oscar-díj jelölteket, felkeltette iránta az érdeklődésemet. Persze megtudtam, hogy azért nem annyira üstökös ő, mert mint olyan sokszor kiderült már, az hogy hirtelen mindenütt ott van, hosszú évek kemény munkájának eredménye. Naná, hogy a gettóbol indult, megjárta a pokolt már gyerekként mentális betegséggel küzdő anyja mellett, az élete nem egyszer veszélyben volt és hajmeresztő helyzetekbe került. Túlélt nem egy abúziv kapcsolatot és még pimp is volt, pornós munkát is közvetített. Hamar rájött, hogy a színpadon a helye és szórakoztatásra termett a stílusa, úgyhogy már középiskolás korától gyúrt arra, hogy a humorát kamatoztatni tudja: volt vicces kabalaállat és hétvégi szülinapi zsúrokon animátor, aztán elkezdett komédia klubokban fellépni és tehetségével felkeltette a figyelmét olyan embereknek, akik tudtak tanácsokat és támogatást adni a további munkájához. Ugyan a könyvét segítséggel írta, meghallgatva azonban teljesen átjön a stílusa amit stand-up-ban tol: nagyon harsány, nagyon szókimondó és nem zárkózik el a kényes témáktól, ettől igazán hitelesnek tűnt ahogy beszélt rosszul sikerült házasságáról, kapcsolatáról egy fogyatékkal élő sráccal, meg az abortuszáról és hogy miért nem tud jó kapcsolatot találni és hogy milyen volt Will és Jada Pinkett Smith-tel kirándulni menni. Itt-ott azért kicsit túltolta a harsányságot, erősen le kellett halkítanom a fülest és olykor sok volt az ismétlés, de amúgy jól telt együtt az idő.

 

Mostanában hallgattam : életrajzi kiadásNot My Father's Son by Alan Cumming
Published by Canongate Books Ltd on October 30, 2014
Goodreads
4 Stars

Alan Cumming grew up in the grip of a man who held his family hostage, someone who meted out violence with a frightening ease, who waged a silent war with himself that sometimes spilled over onto everyone around him. That man was Alan's father, Alex Cumming.
Alex was the dark, enigmatic heart of Cumming family life. But he was not the only mystery. Alan's maternal grandfather, Tommy Darling, had disappeared to the Far East after the Second World War. The last time Alan's mother saw her father she was eight years old. When she was 13, the family was informed that he had died in an accidental shooting.
Curious to explore this second mystery, Alan committed to filming an episode of the BBC's Who Do You Think You Are? Then out of the blue, his father, who Alan and his brother had not seen or spoken to for more than a decade, called. He had a secret he had to share, one that would shock his son to his very core and set in motion a journey that would change Alan's life forever.
At times suspenseful, at times deeply moving, but always brave and honest, Not My Father's Son is a powerful story about embracing the best aspects of the past and triumphantly pushing the darkness aside.


 
Tiffany Haddish-sal ellentétben Alan Cumming munkásságát már régóta ismerem. Annyira, hogy kitaláltuk, készítünk is róla egy adást a Popkult, csajok, satöbbi podcastnak. Ennek az apropóján hallgattam meg a könyvét. Ami nem hagyományos önéletrajz, ugyanis valóságban alig egy év történetét ismerjük meg, persze közben ide-oda ugrálunk az időben és igazi érzelmi utazáson veszünk részt. A történések középpontjában egy dokumentumfilm van, amelyet Alan-nel forgatnak és a családi történetét járják körbe, azt derítik ki, hogy mi történt a nagyapjával, akit sose ismert: hónapokig kíséri egy forgatócsoport a színészt családlátogatásra, majd dokumentumtárakba és helyszínekre, nagyapja régi ismerőseihez hogy végül felfejtsenek egy igazán érdekes életutat, aminek a vége tényleg meglepetés. Közben Alan dolgozik: forgat, fellép, utazik és évek óta először ismét kapcsolatba lép vele az apja, aki annak idején szó szerint pokollá tette a gyerekkorát. Most ismét megjelenik és olyan dolgokkal áll elő, amelyek a színész egész valóját rázzák meg, alapjaiban. Alan Cumming ezekről a hónapokról számol be, amikor annyi minden készült összecsapni a feje felett, hogy mi mindenre volt szüksége ahhoz, hogy miközben családi titkok derülnek ki, ő ép maradjon és végezni tudja a munkáját. Míg a párhuzamos események zajlanak, Cumming beszél a múltjáról, gyerekkoráról, s ugyan kapunk képet élete bizonyos eseményeiről igazából ez nem egy hagyományos életrajz, ami arról szól, hogy nőtt fel, hogy került a színpadra, filmre, Amerikába, tévébe stb. Mivel gyerekkora óta szeretett írni, ezek a történetek abszolút gördülékenyek, kiváló stílusúak és igencsak jót tesz nekik, hogy egy saját magát egy középkorú férfi testben ragad skót elfnek valló ember olvas fel.

Mostanában hallgattam : életrajzi kiadásShrill: Notes from a Loud Woman by Lindy West
Published by Hachette Audio on May 17, 2018
Pages: 7
Goodreads

Hailed by Lena Dunham as an "essential (and hilarious) voice for women," Lindy West is ferociously witty and outspoken, tackling topics as varied as pop culture, social justice and body image. Her empowering work has garnered a coast-to-coast audience that eagerly awaits Shrill, her highly-anticipated literary debut.
West has rocked readers in work published everywhere from The Guardian to GQ and heard on This American Life. She is a catalyst for a national conversation in a world where not all stories are created equal and not every body is treated with equal respect. Shrill is comprised of a series of essays that bravely shares her life, including her transition from quiet to feminist-out-loud, coming of age in a popular culture that is hostile to women (especially fat, funny women) and how keeping quiet is not an option for any of us.
Listening Length: 6 hours and 9 minutes


Ismét egy podcasthoz kapcsolódó könyv, ugyanis valamelyik feminizmusról, feminista könyvekről szóló adásunkban merült fel egyszer Lindy West neve, aki annak idején a Jezebel-nél volt újságíró. Személye és véleménye rendszeresen került az ott töltött évek alatt kereszttűzbe és trollok csapata packázott vele nagyon sokáig. Esszégyűjteményében korábban megjelent és a kiadás időpontjában friss írásaiból van egy csokorra való. Ahogy a címben is benne van (Shrill, notes from a loud woman): ő nem az a típus, aki csendben van és megtartja magának a véleményét, hanem igenis kiáll mellette. Legyen szó a testtudatról, nők helyzetéről az interneten, szembeszáll a trollokkal és híres stand-up komikusokkal is. Az esszék nem csak a kereszteshadjáratairól szólnak, hanem magánéletéről is, s ha már Tiffany Haddishnál felmerült, igen, Lindynek is volt abortusza és nagyon bátran ír ő is arról, hogy miért döntött úgy ahogy. Mivel West újságíró és megtalálta a hangját a három kötet közül az övé talán a legjobban összeszedett és egységes gyűjtemény. Nagyon tudja hogyan kell megfogalmazni a gondolatait, néhol igazán vicces, máshol megható de általában nagyon is feltüzelő, amikor olyan abszurd dolgokról ír, hogy mennyire vegyes üzenetet kapunk manapság a médiából a testünkről, a függetlenségünkről és a szexualitásunkról és őszintén beszél arról, hogy milyen viszonyban van a menstruációs ciklusával. Igen, itt-ott direkt megbotránkoztató akar lenni, de ugyanakkor roppant jó ütéseket tud bevinni és érvei nagyon hatásosak.

3.5 Stars

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *