Menu Close

Sarah Andersen: Macskapásztor

Sarah Andersennek a Macskapásztor immáron a harmadik gyűjteményes kötete, ami a nagy sikerre való tekintettel magyarul is igencsak gyorsan a márciusi eredeti megjelenés után a Könyvfesztiválon már a hazai rajongók kezébe is kerülhetett. Ebben biztos nagy szerepe van annak, hogy még amikor csak weben rajzolta és jelentette meg képregénykockáit Andersen már le lett fordítva magyarra is, úgyhogy itthon is stabil rajongói bázist tudott kialakítani. S úgy tűnik az együttműködés Andersen hazai kiadója és a Doodle Time fordítója Tót Barbara között annyira jó, hogy egyrészt igazán példaértékűnek tűnik másrészt tökéletesen kiszolgálnak minket, olvasókat és remélem ezzel mindenki jól jár. Én feltétlenül, mert ugyan már március előtt elolvastam angolul a Herding Cats-et a Netgalley révén, de azért mégis sokkal jobban szeretem ha kezembe vehetem és lapozgathatom ezt a gyűjteményt.

Andersen bája abban rejlik, hogy igazán együtt lehet érezni vele, látásmódja nagyon közel áll sokunkhoz, pedig lássuk be tőlem például elválasztja jó sok év, mégis mindig találok olyan történetet a rajzai között, amiben magamra tudok ismerni. Ez még mindig főleg a halogatásos cuccokat meg az olvasás szeretetét jelenti elsősorban, de ha már van közös pontunk akkor inkább keresem, hogy még több legyen, de ezeken kívül is sok mindenben találkozunk. Andersen rajzolt alteregója komoly fejlődésen megy keresztül a három kötetben is, először ugye fel kellett nőnie és megtalálni a helyét a világban miután kikerül az iskolából, aztán a párkapcsolatok terén kellett navigálnia, s belátni, hogy nem immunis a macskákra ő se és belép életébe az Istennő is egy cica képében. Innen a harmadik kötetnek nem véletlen a címe se, hiszen ismét tele van macskás kalandokkal. De megint komolyabb panelek is vannak, elvégre Andersen reflektár az elmúlt pár évben történt politikai, társadalmi változásokra, mert ezektől nem lehet elzárkózni.

Már az előző kötet végén is voltak hosszabb, összefüggő rajzos esszéi, s ezt a jó szokását most is megtartotta, mert nem lehet csak 3-4 kockában lerajzolni, hogy mit jelentett neki az internet amikor elindult a pályáján, s ez hogy is változott az évek alatt. Mint mindenki, aki régóta használja az internetet tudja, hogy mennyire más minden, mint annak idején volt és nem feltétlenül mondom, hogy jobb vagy rosszabb lett, de az, hogy jóval többen használják sok mindent hozott magával, ezt bárki tapasztalja nap mint nap. Sarah arról beszél, őt hogyan segítette az internet amikor elindult a pályáján, merre tapogatózott, honnan szedett össze támogató közösséget. Amit most is meg lehet találni, csak éppen kicsit nehezebb és sokkal többet kell érte küzdeni, de az internet mindenképp csak segítségére van az olyan művészeknek, alkotóknak, akiknek semmilyen más hátszelük nincs, mint a tehetségük. Csak meg kell találni a saját törzsünket, beilleszkedni és ápolni a kapcsolatokat más, velünk hasonló cipőben járókkal és meglesz az eredménye.

Senkiből se lesz egyik napról a másikra sikeres ember, ezt példázza Sarah Andersen munkássága is. Még szerencse azért, hogy mindezen tapasztalatok ellenére még mindig nagyon fiatal és termékeny lány ő, még akkor is, ha a halogatás és a határidők komolyan riasztják, úgyhogy remélem számíthatunk továbbra is hasonlóan frappáns kis gyűjteményekre tőle.
Sarah Andersent továbbra is ajánlom mindenkinek, biztos talál benne olyasmit, ami bejön neki. Legalább a macskák, hiszen az emberek nagy része nem tud ellenállni nekik.


Blogturné

A méltán híres Felnőni kiábrándító, és a Puha boldog puffancs után újra itt van Sarah Andersen és képregénye, aminek a karakterével mindenki tud azonosulni egy kicsit. Vagy inkább nagyon.

A Blogturné Klub 9 bloggere elmondja, hogy miért is szerette annyira a Macsakapásztort, amiben nem csak cuki macskák vannak, hanem nagyon sok olyan dolog, ami művészek (vagy akár mindennapi emberek) életét megkeserítik, vagy éppen feldobják. Tarts velünk a macskás turnén, és nyerd meg a 3 képregény egyikét!

Fülszöveg

Nem is olyan egyszerű az élet világhírű művészként! Rémisztő határidők, műkajás dobozok halmai a villogó monitor alatt és a kisállatok örökké gyarapodó hordája… Ööö, mindegy – igazából ez mindennapos.

Sarah Andersen képregényeinek és rajzokkal ellátott személyes jegyzeteinek harmadik gyűjteményes kötete a korábbiakra jellemző szellemességgel és eleganciával nyújt túlélési tanácsokat a modern élet őrületéhez: a korán kelő emberek elkerülésén át az internetes trollok elleni védekezésig, egészen a nagytakarítás életet-nem-igazán-megváltoztató haszontalanságáig. Ha minden kötél szakad és összeomlik körülötted a világ, készíts egy forrócsokit, számold a napokat Halloweenig és öleld meg a remény bundás-bolyhos szimbólumát!

Sarah Andersen egy fiatal brooklyni művész. Épp azon dolgozik, hogy csökkentse a reggelente lenyomott szundik számát. Messze még a cél.
Eredeti cím: Hearding cats
Megjelenés: 2018
Kiadó: Fumax
Fordította: Tót Barbara
ISBN: 9789634700203
Megrendelés

Nyereményjáték

Ahogy a képregényben a főszereplőnek, úgy a való életben is sok művésznek (írónak, színésznek, festőnek stb.) is van/volt egy-egy doromboló kedvence. A Macsakapásztor turnén most arra keressük a választ, hogy ki látható azon a cicás fotón, amit a bloggereinknél látsz. Egy is segítséget azért adunk a macskás gazdikhoz, a te feladatod csak annyi lesz, hogy Rafflecopter doboz megfelelő sorába beírd, hogy ki látható a képen. A turné végén 1 képregényt sorsolunk ki a helyesen válaszolók között. Hajrá!
Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Kérjük, hogy levelünkre 72 órán belül válaszoljatok, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk! A kiadó csak magyarországi címre postáz.

Feladványom


A Bosszúállók csapat Thorja a civil életben szívesen simogat cicákat.

a Rafflecopter giveaway

A turné állomásai

05.28 Olvasónapló
05.30 Deszy Könyvajánlója
05.31 Angelika Blogja
06.01 Szembetűnő
06.02 Dreamworld
06.03 Sorok Között
06.04 Zakkant olvas
06.05 Spirit Bliss
06.06 Bibliotheca Fummie

 

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *