Menu Close

Bernie Su – Kate Rorick: The Secret Diary of Lizzie Bennet

Bernie Su - Kate Rorick: The Secret Diary of Lizzie BennetA Lizzie Bennett Diaries egy youtube fenomén volt. Rövid videókban színészek eljátszották a Büszkeség és balítélet modern változatát s teljességgel kihasználták a közösségi médiát. Jómagam egy részt se láttam belőle, viszont annak idején a Jane Austen podcastunkban volt róla szó, mert Brigi meg végigkövette az eseményeket. Azért valamennyire kíváncsi voltam arra, hogy is sikerül egy ilyesmi, viszont gyakran sajnálom az időt youtube videók nézésére (inkább olvasom és hallgatom az internetet), ezért megörültem, amikor láttam, hogy valami könyv is lesz a dologból. Mert valahol mélyen egy hagyományőrző csaj vagyok, úgyhogy jelentkeztem olvasásra a NetGalleyn. Na jó, annyit engedtem a technika fejlődésének, hogy e-könyvben olvastam el a regényt.

Lizzie Bennet tömegkommunikációt tanul és a téziséhez készülve elhatározza, hogy video blogot indít, majd ebből ír egy tanulmányt. Eleinte úgy tűnik, hogy az élete nem túl érdekes, leszámítva a túldramatizáló anyját, valamint szertelen húgát, Lydiát akik mindig szolgáltatnak valami témát a videókhoz. De hamarosan kisvárosuk előkelő negyedébe egy nagy házba új lakó költözik, aki gazdag és egyedülálló fiatalember, s a Bennet anyuka máris úgy gondolja, valamelyik lányától megszabadulhat, ha Mr. Bing Lee feleséget választ közülük. Ahogy bonyolódnak a dolgok, Lizzie videónaplója egyre érdekesebb és izgalmasabb lesz, egyre több nézőt vonz és rengeteg kommentelő kíváncsi arra is, hogy mégis milyen ember Bing barátja Mr. William Darcy, akit a lány kezdetektől ellenszenves hipszternek tart.

Lizzie Bennet titkos naplója elvileg kiegészíti a videókat, magyarázatot ad arra, hogy indult és miért is a történet, mi volt vele a lány célja. Maga a sztori ugye nem tartogat különösebb meglepetéseket, minden Jane Austen rajongó tudja, mi lesz az egész vége, az oda vezető út azonban, ha jól csinálják a szerzők, roppant izgalmas lehet. Be kell vallanom, hogy eleinte szkeptikus voltam és nem különösebben tetszett Lizzie stílusa. Meg folyamatosan merültek fel bennem a kérdések, hogy akkor most miért is lakik otthon 3 felnőtt lány? Miért nem állnak a lábukra? Hogyan képesek a modern korban elviselni egy ennyire tragikusan hagyományos nézeteket valló anya létezését? Lizzie miért nem támogatja, hogy legjobb barátnője állást találjon? stb. De szinte a következő oldalon, amikor jött a kétség azonnal kaptam is meg a válaszokat. A diákhitel mellett ösztöndíj ide vagy oda, az önálló élet marha sokba kerül, ezért maradnak inkább otthon a lányok. Sőt Lizzie később arra is rájön, hogy igazából ő is és Jane is félnek pl. az önállóságtól és nehezen szedik össze a bátorságukat, hogy lépjenek. Kell hozzá néhány nagy pofon az élettől, hogy jobb belátásra térjenek és végre a saját lábukra álljanak. Mrs. Bennet pedig jófajta déli nevelést kapott, amit nehéz levetkőzni, úgyhogy ő még mindig azon az állásponton van, hogy egy nő inkább a családjáért mint a karrierért éljen, s ehhez első lépés a megfelelő férjanyag megtalálása. Szóval szépen folyamatosan legyőzte a két író – akik amúgy az eredeti forgatókönyveket is jegyezték-, az ellenérzéseimet és magába szippantott a történet.

Igazából a Jane Austen feldolgozások sokszor tudnak félrecsúszni, nagyon kevés van, ami eléggé beletalál szerintem és tud valami újat is hozzátenni a jól ismert történethez. Itt volt nem kevés pont, amit kiválóan oldottak meg. Először is már csak 3 Bennet lány van, nem 5 (Kitty-ből cica lett, Mary pedig vicces emos unokatestvér), Charlotte sokkal fontosabb lett barátnőként, inkább ő Lizzie bizalmasa és segítője, tanácsadója, elsősorban és nem Jane. A szívügyek mellett fontos szerepet kap a karrier is, hogy találják meg a helyüket a lányok az életben, mit választanak és mennyire tudják kihasználni képességeiket, lehetőségeiket. Mondjuk Bing továbbra se egy túlzottan önálló és saját akarattal rendelkező ember, de úgy tűnik Jane majd megneveli. Különösen tetszett, hogy Catherine de Burgh milyen szerepet kapott és hogy alakjából egy kicsit átírtak Caroline-éba is, aki így fontosabb szereplő lett. Ricky Collins pedig vicces volt a maga zsibbasztó módján. S érdekes mód talán pont Darcy volt az, aki nem jött át elég jól Lizzie naplójában. Nem lett eléggé kihasználva az alakja, nem volt igazán mélysége és cselekedetei ellenére valahogy megmaradt túlságosan is élettelen karakternek.

Az amúgy külön tetszett, hogy itt írásban a naplójában Lizzie sokat töpreng azon, hogy mennyire etikus az, amit csinál, azaz hogy kiteregeti a családja legbelsőbb dolgait az interneten. Kiszolgálja a közönségét vagy fogja vissza magát. Nagyon nehéz helyzetekben mondjuk jól dönt. S persze neki végül aránylag jól sül el az egész, de közben van azért olyan dolog, ami mindenképp figyelmeztet minket arra, hogy ezzel mennyire vissza lehet élni. Elég ha csak Lydia és Wickham esetére figyelünk.

Azt kell tehát mondanom, hogy bár eleinte nehezen lendültem bele a regény olvasásába, a végére tényleg faltam a lapokat, s bár nagyjából tudtam mi hogy fog történni (már csak azért is, mert ha nem is néztem a youtube csatornát azért követtem pár blogot, ahol rendszeresen írtak róla), de akadt még így is kellemes meglepetés. S direkt nem akartam belepillantani se a videókba amíg nem végzek a könyvvel, hogy teljesen attól elszakítva tudjam értékelni a regényt (pedig párszor viszketett az ujjam, hogy begépeljem a keresőbe a címet), de most már fogom magam és azt is abszolválom. Kíváncsi vagyok, milyenek a szereplők, a színészek. Úgyhogy semmiképp sem volt hiábavaló elolvasni a regényt, ugyanúgy szórakozhat rajta az is, aki ismeri a videókat mint én, aki csak a forrásregényt.

Kiadó: Touchstone
Megjelenés: 2014 június 24
Terjedelem: 288 p.
ISBN: 9781476763217
Honnan: Netgalley, Recenziós e-book,

Buy This Book from Book Depository, Free Delivery World Wide

4 Stars

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *