Menu Close

Csökkentsd a várólistádat 2013

Eljött hát az idő, hogy meghirdessem ismét a Csökkentsd a Várólistádat! olvasási versenyt.
Mi is a csökkentsd a várólistádat?

Egy nemzetközi példára indított verseny, melynek célja, hogy az olvasásra váró könyvek kupacát csökkentsük minimum 12 kötettel, azaz annyival, ahány hónap van egy évben. Hogy legyen helye virtuális vagy valós polcán az embernek még több kötetnek, meg egy kicsit könnyítsen a lelkiismeretén.

Várólistának hívom azokat a könyveket, amelyeket beszereztél, összegyűjtöttél és már régóta arra várnak, hogy elolvasd őket, de valahogy mindig van valami fontosabb amit szeretnél olvasni.

Aki már idén, sőt tavaly is részt vett benne és sikerült neki, az tudja mi a dörgés, aki feladta az talán okult a hibáiból és nem keseredett el, mert kudarcot vallott, hanem újból nekivág. Nem kell az előző játékot teljesítened ahhoz, hogy most beszállhass a várólistáddal.

A feladat egyszerű: Olvass el 12 könyvet 12 hónap alatt a várólistádról.

Menete pedig a következő:

 • Válassz ki 12 címet a várólistádról, amelyek már legalább fél éve ott porosodnak valós vagy virtuális polcodon és olvasásra várnak. Nem kell havi 1 könyvet elolvasni, lehet hogy mind a 12-t elolvasod két hét alatt, lényeg, hogy 2013-ban ez a 12 kötet lekerüljön a várólistádról. Ráadásul nem kell abban a sorrendben elolvasni a könyveket, amelyekben listázod őket.
 • A listát az elolvasandó könyvekről előre meg kell határozni és kitenni valahova, hogy mások is láthassák. Lehet ez a blogod, a moly.hun egy polc, vagy bármi más általad használt könyves játszótér ennek megfelelő opciója, de ha nincs blogod és szeretnél játszani, küldd el nekem a listát és én vezetem helyetted:) Jelentkezési és listaállítási határidő: 2012 december 31 éjfél.
 • A könyveket pedig 2013 január 1- december 31 között kell kiolvasnod.
 • Ha lehet, tartsd magad ehhez a listához és ne változtass rajta (alternatív listát is létrehozhatsz +12 könyvről, amivel lecseréled az eredetit, mert éppen akkor nincs kedved pont azt a könyvet olvasni) – Voltak, akik ezt kihagyták, pedig hasznos lett volna, mert lehet a most kiválasztott könyvek közül lesz, amihez egyszerűen nem lesz jövőre hangulatod.
 • Hangoskönyvek és e-bookok is számítanak
 • Újraolvasás nem számít
 • A várólistádon szereplő könyvek más olvasási játékban, kihívásban is szerepelhetnek, simán lehetnek átfedések.
 • Itt nálam a kérdőív kitöltésével jelzed, hogy részt veszel a játékban. A blogodra tedd ki a képet meg a linket ami majd arra a postra fog mutatni, ahova január elején kiteszem a versenyben résztvevők listáját.
 • Aki végigcsinálja velem ezt a játékot, azok között év végén lesz valami nyereményosztás.
 • Létre fogok hozni egy postot, ahol majd listázom azokat, akik részt vesznek a játékban, valamint ugyanúgy mint idén nálam kell azt is jelezni, hogy elkészültél és teljesítetted a verseny feltételeit.

Szóval aki szeretne velem játszani 2013-ban és helyet csinálni a polcán újabb könyveknek, az csatlakozzon!

Mivel tavaly rengeteg kérdés merült fel a játékkal kapcsolatban, megpróbálok párra már előre válaszolni:

 1. Csak azért lenne jó tényleg megkülönböztetni a valós és az alternatív listát valahogy – hogy tudd mi az, amivel indultál, amit eredetileg választottál olvasásra. Persze ezért nem kell külön polc, vagy bejegyzés de mondjuk az első 12 cím az alap, utána a max. 12 a tartalék (lehet kevesebb).
 2. Egyesével a kiolvasásokat nekem nem kell lejelenteni, engem csak a végeredmény érdekel. Az, hogy írsz róla értékelést vagy blogot már rajtad múlik.
 3. Ha a molyos várólistád 2 hónapos az nem érdekes, lehet azt nem is vezeted. Ez NEM SZÁMÍT, hisz molyolnod se kell, ha játszani akarsz. A moly, könyvkolónia, librarything, goodreads stb. csak könnyít a dolgon, nem attól függ a várólistacsökkentés. Tuti van olyan könyv, amit évek óta szeretnél kiolvasni és ide azokból kell válogatni. Mondjuk pont ezért ne a konkrét várólistádat használd pl. a molyon, hanem hozz létre egy külön polcot (ennek megfelelő alternatívát a többi helyen) vagy egy blogbejegyzést, amin csak a játékban résztvevő könyvek szerepelnek.
 4. Az alternatív lista a biztosíték arra az esetre, ha az első 12 könyvet nem sikerül megszerezni, vagy nincs hozzá a hangulatod. Jó ha tudod, hogy ha a 12-ből akárcsak 1 is van, amit nem tudsz valamiért kiolvasni, de nem volt alternatív listád amiről csereberélhetnél, akkor bizony vagy szedd össze magad és olvasd el, vagy buktad a versenyt. Szóval érdemes legalább pár tartalékot bekészíteni!
 5. Mindenképp jelentkezz a blogon. Az alapján tudom majd generálni a listákat, az első már jövő hétfőn kint lesz, ott ellenőrizheted, hogy a jelentkezésed felkerült-e.
 6. A kérdőívet azután töltsd ki, ha már összeállt a listád!
 7. A játékban a 2012 december 31- éjféli állapottal indulsz, addig még variálhatsz a választásodon.
 8. A listádra friss vagy még meg sem jelent könyvek értelemszerűen ne kerüljenek fel.
 9. A szabályok azért vannak, hogy betartsuk őket, amúgy mi értelme lenne egy kihívásnak ha mindig mindenben engednénk?
 10. Ja és NE ÍRJ http:// -t a linked elé amikor jelentkezel az alábbi formon!!!!!!!

Ha van még amire nem válaszoltam, tedd fel nyilvánosan (itt, vagy a molyos kihívásnál) esetleg emilben (lobo1tomia kukac gmail ponty com) de még a kérdőív kitöltésekor is odabiggyesztheted megjegyzésnek.

Aki összeállította a várólistáját és az alternatívot is, az itt jelentkezzen (a pirossal csillagozott mezők kitöltése kötelező).

Úgyhogy addig amíg el nem készült az ember, ne adja le a nevét, mert innen fogom mindig generálni a jelentkezők listáját és az fog számítani. (Aki nem látja a doksit, annak ITT A LINK hozzá:)

Természetesen a Molyon is van hozzá kihívás, oda is csak december 31-ig lehet jelentkezni, teljesítés igazolása után pedig ismét lesz majd plecsni is hozzá. A teljesítést is majd a blogon keresztül is kell jelezni. Természetesen azért itt, mert nem kell molyolnod ahhoz, hogy a várólistádat csökkentsd!

A népszerűsítéshez meg illusztrációnak innen vihetitek a nagy képet meg a kicsit.

11 Comments

 1. Pingback:Várólista csökkentés 2015-ben is

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *