Menu Close

Könyvek, könyvesboltok, események, pályázatok, azaz hírhétvége

Jön a Könyvhét és a kiadók erre készülnek mindenféle programokkal. Mondjuk maga a könyvhét elég gyászos webjelenléttel rendelkezik, mert a www.unnepikonyvhet.hu oldalon még a tavalyi program van kint és mindjárt itt van az első nap, június 7! Úgyhogy legjobb, ha kiadók szerint keresgél az ember és néz utána a programoknak Amnaen például a dedikálásokat szedte össze. Mindenesetre most már külön figyelnek páran a bloggerekre is, mert kaptunk mindenféle meghívókat csak nekünk szervezett eseményekre.

Hamarosan megnyílik a Könyvmolyképző kiadó webboltja is, ahol az eddigi könyveiket június 5-g féláron lehet majd megrendelni.

Ha már új webbolt, e-könyveket áruló új játékos lépett a magyar piacra, a Digitalbooks.hu. Az első szimpatikus kampányukról az e-könyv olvasó blogon is olvashatunk.

Amúgy a digitális piacról elég érdekes beszélgetés volt a héten a Gazdasági rádióban, ahol Barna Imre, az Európa Kiadó igazgatója és műfordítója beszélgetett a könyvkiadás helyzetéről (papír és e). S kicsit meglepett, hogy nagy nevű kiadóként mennyire elhatárolódik az elektronikus kiadványoktól. A beszélgetés, a műsor itt meghallgatható (köszönöm @keltnek, hogy felhívta rá a figyelmet)

Amúgy Amerikában éppen az e-könyv árazás körül folyik egy nagy per. A Dear Author oldalon, amelynek egyik alapítója amúgy jogász, van egy jó kis összefoglalás arról, hogy mi hogy is van éppen és hogy állnak a dolgok.

Még áprilisban történt, hogy Pöfivonat, az Olvasószobában megmutatta a Flavorwire alapján melyeket tartják a világ legszebb nyilvános könyvtárainak. S ott ő úgy értelmezte, hogy ilyen könyvtárak nincsenek nálunk. Pedig vannak, mert az angol Public Library elnevezést magyarra városi könyvtárként fordították. S találtam is erre most egy térképet, és spanyol nyelvű jelentést ahol megmutatják, mely országban hány Nyilvános könyvtár van. Magyarország igazából méretarányban nagyon szép helyet foglal el, hiszen nálunk 1465 ilyen intézmény van.

Végezetül pedig, már itthon is nagy keletje van a könyvtrailereknek (az Agave is csináltatott most például az új Dávid Veron regénynek, meg Kondor Vilmos utolsó Gordon Zsigmondjának). A Prae.hu pedig egyenest egy pályázatot írt ki könyvtrailerekre. Hajrá, legyen tele a youtube jó kis könyvfilmekkel!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *