Apr 282012

Majdnem minden héten van egy csomó olyan könyves hír, meg esemény, ami mellett elmegy az ember, illetve szeretne írni róla, vagy beszélgetni de aztán elmarad. Úgy döntöttem, hogy megpróbálom minden hétvégén az elmúlt 5 munkanap során feltűnt érdekességeket összefoglalni, icipici kiegészítésekkel, hogy mégis mi az, ami engem ezekből a hírekből gondolkodásra késztetett.

Nagyon sokan szeretik a The Story Siren blogot, amelynek írójáról a héten kiderült, hogy bizony plagizált. Még januárban két másik blog utalt rá, hogy vett valaki tőlük át szövegeket, s Kristi először megpróbált levélben magyarázkodni, de aztán nyilvánosságra került a kiléte. Írt több változatban is magyarázatot a tetteire, amelyek egyike se aratott osztatlan sikert. Először is, anno tőle is loptak szövegeket, többször is kikelt a plágium ellen, másodszor a mostani tettét próbálta eltusolni, harmadszor pedig igazán nem ismerte be a tettet, hiába mutat rá több bizonyíték is. A rajongói meg védik, hogy ugyan már, Kristi kedves ember és csak hibázott. De sokan azon vannak felháborodva, hogy az, mert valaki kedves még nem mentesíti az alól, ha rosszat tesz és lop. Ráadásul mivel az ő blogja nagyon népszerű és szinte mértékadónak tekintik a manapság egyik legmenőbb műfajban, elég rossz fényt vet ezzel és a rajongói viselkedésével az egész ifjúsági irodalmi blogéletre. Mit ne mondjak, érdekes végigolvasni a történteket, kommenteket.

Kiosztották az Edgar díjakat, ami az egyik legrangosabb elismerése a krimiíróknak.

Megfilmesítik a Temető könyvét, méghozzá a Disney szerezte meg a jogokat. Egyelőre úgy néz ki, hogy ugyanaz a csapat fogja elkészíteni akik a Karácsonyi lidércnyomást és a Coraline-t is. Maga Gaiman csak a hírt közölte, mint mondta még sok minden alakulóban van, nem kommentál részleteket.

Ha már filmhír, akkor megjelent az első kép is a Pi élete adaptációjából, ami az ősszel várható. Sőt tesztvetítésen egy 10 percnyi anyagot látva sokan már Oscar esélyesnek tartják.

A Forbes magazin minden évben összeállít egy listát a leggazdagabb kitalált személyekről, kiszámolják, hogy a vagyonuk mekkora lehet. Idén az első helyen Smaug szerepel, a Hobbitból.

Május 8-án (e sorok írójának születésnapján) fog megjelenni Mario Puzo: A keresztapa című már klasszikusnak számító regényének az előzménye A Corleone család, amit Ed Falco írt. A könyvhöz van egy jópofa trailer is:

Oszd meg!

Reader Comments

  1. próbáltam én átrágni magam a kommenteken, de nem derül ki számomra, hogy most mit lopott Kristi?

    egyébként nagyon jó ötlet a rovat, tök jó, hogy eszedbe jutott.

  2. Hm a honlapja már nem is elérhető. Tényleg plagizált? Sosem fogom megérteni a lopást…szerezzen saját gondolatokat hát de nem?

  3. Lobo: isteni volt elindítani ezt a rovatot! Nekem nagyon bejön. 🙂 Én ritkán bújok külföldi oldalakat könyvek kapcsán, így legalább valamennyire képben leszek. 🙂

Write a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *