Menu Close

Zak Bagans – Kelly Crigger : Dark World

Zak Bagans a 2006 óta a Travel channelen futó Ghost Adventures sorozat műsorvezetője, producere. A sikeres szellemreality kulisszatitkai mögé viszi be az olvasókat és olyan eseményekről ad tájékoztatást, amelyek a filmekben nem jelentek meg, valamint segítséget kíván nyújtani azoknak, akik szintén a paranormális nyomozói pályát választanák.

A téma hálás és népszerű, a szellemekkel való foglalkozás mindig is izgatta az embereket. Hiszen érdekes a halál utáni élet, vajon marad-e az embernek valami hatása miután megszűnik lélegezni, milyen feltételekkel ragadhat a valós és az éteri világ között egy-egy szellem. Zak elmeséli, hogyan találta meg a hivatását, milyen eszközökkel dolgoznak a filmkészítés során, s néhány emlékezetesebb kísérteties találkozásról részletesebb leírást is ad. Egyik célja az életében, hogy tudományként elismertesse azt, amit ő és még sok pályatársa művel. Sőt a kötetben vissza-visszatér nagy vonalakban ahhoz, hogy milyen hasonlóságok vannak a modern fizika elméletei és a kísérteties jelenségek között. A könyvben végig veszi, hogy milyen szerszámokat használ, hogyan építi fel a showt, miként közelíti meg a kísértettnek mondott területeket, hogyan igyekszik kapcsolatba lépni a szellemekkel, mik azok az események, amiket lehet filmre rögzíteni, melyek azok amiket nem, csak érezni, milyen típusai vannak a testetlennel való kommunikálásnak. Személyes élményeken keresztül próbálja minél közelebb hozni az olvasóhoz a kísértetekkel való kapcsolatfelvételt. Minden részben rengeteg példával dolgozik, vissza-visszautalgat korábban mesélt történetekre. Szellemek, paranormális jelenségtípusok, idézés stb. mind terítékre kerül.
Végül pedig igyekszik bebizonyítani, hogy a paranormális jelenségek vizsgálatát hogy lehet tudománynak tekinteni, komolyan venni. Ehhez a fizika, meteorológia, orvostudomány stb. különböző ágait hívja segítségül és azokból kiragadott teóriákkal igazolja a szellemvadászok munkájának hitelességét, létjogosultságát és komolyan vételét.

Nagyon sok helyszínt és eseményt Zak igazából már a tévében megörökített és itt inkább csak kiegészítő információk olvashatók a kísértett házakról, történésekről, szellemekről. Bár eleinte azt mondja, hogy a könyvet azért hozta létre, hogy segítséget nyújtson a hozzá hasonló pályára készülőknek, azaz a leendő paranormális nyomozóknak akar tippeket adni, igazából a műszerek nagyvonalú leírásán kívül (amikről még fotó sincs) kevés határozottan hasznos információt kapunk. Persze ez fakad az egész hivatás megfoghatatlan voltából is. S ahogy mondani szokás, mérőműszert bármihez lehet készíteni. Úgyhogy így magában elég felszínes a kötet, bár vannak érdekes részek benne.

Igazából Zak Bagans nem egy szimpatikus ember, még így a könyvén keresztül se. Viszont a téma, amivel foglalkozik nagyon népszerű. Azért ez a könyv inkább olyanoknak ajánlott, akik ismerik a sorozatot, esetleg paranormális nyomozók 🙂

Kiadó: Victory Belt Publishing
Megjelenés: 2011 december
Terjedelem: 304 p.
ISBN: 9781936608850
Honnan: Kiadói, recenziós példány


Buy This Book from Book Depository, Free Delivery World Wide

2.5 Stars

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *