Menu Close

Jennifer Estep: Touch of Frost

Jennifer Estep: Touch of FrostMostanában kicsit elegem lett abból, hogy majd minden új könyv egy sorozat első része, ráadásul leszokóban vagyok az ifjúsági (YA) regényekről is, főleg az urban fantasy vagy paranormális romantikus ágazatukról, mert annyira egy kaptafára készülnek. Ennek ellenére Jennifer Estepről, felnőtteknek szóló regényeiről csak jókat hallottam, s ezt a könyvet meg akció keretében lehetett olcsón letölteni, szóval úgy gondoltam, adok neki egy esélyt. Pedig még a borító is visszatarthatott volna, mert a csaj rajta erősen emlékeztet Scarlett Johanssonra, akit ki nem állhatok.

Gwen Frost alig két hónapja jár a Mítosz Akadémiára és nagyon nem érzi odavalónak magát. Oké, van egy kis különleges képessége, amit a cigány származásának tud be: ha megérint tárgyakat, embereket, akkor fel tudja idézni a hozzájuk kapcsolódó érzelmeket, történeteket. A családjában mindenkinek van valami hasonló erőssége, de még így is le van maradva az évfolyamtársaitól, akik amazonok, valkűrök, spártaiak, trójaiak stb. Azaz a régi, mítoszokból ismert lények, harcosok leszármazottai, s bizony jó harcosok, roppant erősek, különleges mágikus képességeik vannak stb.. De míg ők világ életükben arra készültek, hogy neveltetésük révén képzettek legyenek és megakadályozzák egy szörnyű háború kirobbanását a Pantheon istenei és a Káosz Katonái között, addig Gwennek mindez csak mesének tűnik. Nem találja a helyét a gazdag, kiváltságos fiatalok közt, nem tud harcolni és még a mitológia óra se érdekli. Aztán egy este, amikor ő zárja a könyvtárat, ahol diákkisegítőként dolgozik, holtan találja az iskola egyik legnépszerűbb valkűrjét, s elvész egy fontos varázstárgy is, amelynek segítségével a Káosz Katonái ki tudnák szabadítani urukat börtönéből. A lány furának tartja, hogy a diákok és tanárok elkönyvelik Jasmin halálát, mint katonai veszteséget, ezért aztán a saját szakállára nyomozni kezd. S közben egyre inkább úgy tűnik, hogy amit mitológiatörténet órán tanulnak az bizony nem csak mese, hanem valóság: Gwen élete is veszélybe kerül, még szerencse, hogy a jóképű spártai, Logan Quinn mindig ott terem és megmenti őt.

Mindenféle fenntartásaim ellenére nagyon jól szórakoztam a könyvön. A történet izgalmas volt és érdekes, tetszett, hogy Jennifer Estep a különböző mítoszokat (görög, római, germán, kelta stb.) összegyúrta és megalkotta a saját kis világát. Ahol nem vámpírok meg vérfarkasok vannak, hanem mitikus lények, harcosok, istenek. Ahol a valkűrök úgy néznek ki, mint valami Disney hercegnő, csillámok jönnek az ujjukból de gond nélkül felemelnek egy kamiont, beszélnek a kardok (méghozzá brit kiejtéssel, szóval folyamatosan Alan Rickman hangja ugrott be nekem), s harcos fiúk segítenek bajbajutott hősnőnkön. Gwen nagyon szimpatikus főhős, teljesen hétköznapinak tartja magát ezért aztán kívülálló a Mítosz Akadémián és csetlik-botlik (szó szerint), mégis az emberi reakciói és igazságérzete az, ami megkülönbözteti a többiektől. Szereti a képregényeket, falja a szuperhősök történeteit, pedig, ahogy Logan egyszer meg is fogalmazza, ők igazából egy képregénybe járnak suliba. Nagyon figyeltem és akartam találni sablonos részeket, hibákat amelyek bármely más tucat YA regényben előfordulnak, de nem sikerült. Túl jól szórakoztam. Magam is szeretem a mitológiát és tetszett ez a kreatív feldolgozás. S igen, kíváncsi vagyok a folytatásra. Mert a regény végére kiderül, hogyan is illik Gwen a mitológiai teremtmények közé és mi is lesz az ő feladata a Káoszháború kitörésének megakadályozásában, s hogyan is fog felnőni ehhez, s milyen újabb kalandok segítenek a képességei élezésében. S naná, hogy az is izgat, hogyan alakul majd kapcsolata Logan-nel. Mert Logan Quinn biza még az én szőrös szívemet is megdobogtatta.

Egyedül a krimi szál volt egyszerű, főleg úgy, hogy Gwen az olvasó kedvéért sokszor felhívta a figyelmet arra, ha valami fontos bizonyítékkal találkozott, de még nem jött rá, hova is kellene a puzzle darabokat illeszteni.

S még egy tapasztalat, hogy teljesen felesleges elolvasni a regényt megelőző bevezető novellát (First Frost), amit én megtettem, mert nincsenek sokkal részletesebben és árnyaltabban kibontva az előzmények, mint a regényben.

Szóval kellemes meglepetés volt a könyv, jó kis sorozatindítás, szerethető narrátorral, innovatív világteremtéssel és izgalommal. Azt hiszem, megvan az én guilty pleasure-öm ebben a kategóriában. Most várhatok decemberig a második részre.

Kiadó: Kensington Publishing
Sorozat: Mythos Academy #1
Megjelenés: 2011
Terjedelem: 336 p. ebook,
ISBN: 9780758272607
Honnan: Vásárlás, saját példány, e-book

Buy This Book from Book Depository, Free Delivery World Wide

4.5 Stars

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *