Menu Close

Terry Pratchett: Vadkanapó

Terry Pratchett: VadkanapóAmikor az ember kezébe vesz egy Prathcett könyvet, tudja mire számíthat: angol humorra, kiforgatott mítoszokra és ha szerencséje van, a Halálra. Aki majd minden könyvben feltűnik, de itt-ott még főszereplő is lehet belőle. Mert most megint valami másba vágta a kaszáját.

Disznólesés előestjén, minden gyerek a Korongvilágon tudja, hogy Vadkanapó a szánkóján körbejár, ajándékokat osztogat, mindenkinek az érdemei szerint. A gömbölyű, szakállas öreg minden évben visszatér, hogy valóra váltson kívánságokat. Csakhogy ezen az éjszakán egy soványabb, csontosabb alak vette át a helyét. Mert válság van, az igazi Vadkanapó eltűntetésére bérgyilkost fogadtak, méghozzá olyat, aki aztán nem ismer lehetetlent, sose sül fel és még céhtársai is túlzásnak gondolják, mennyire élvezi a gyilkolászást. A Láthatatlan Egyetem lakói is nagyon készülnek a Disznóleséskor megejtendő hatalmas lakomára, csakhogy persze zavar támad a mágia körül is és a varázslók is megpróbálják kideríteni, honnan tűnnek fel újabbnál újabb csodalények, szemölcsmanók, jókedv meg kopaszodástündérek, zoknifalók stb. Segítségükre van még Zsuzsa, a különleges nevelőnő, aki próbál hétköznapian élni és elfeledni családi kapcsolatait (ld. még Gördülő kövek). De a holló és a Patkányhalál már megint belerángatják egy kalandba. Van itt fennforgás rendesen és elég magas a tét, mert ha Disznólesés előestéje nem úgy zajlik, ahogy azt megszokhatták Korongvilág szerte, akkor bizony a nap nem fog másnap felkelni. Úgyhogy zeng a Ho-ho-ho (illetve HO-H- HO), a varázslók rohangásznak, Göcsört káplár kameózik és van, aki csak vörösbegy szeretne lenni.

Igen, elég egyértelmű, hogy a karácsony mitológiája van itt most kifordítva, de a gúnyolódás mellett (ó itt is akadnak kereskedők akik semmi mást nem szeretnének, mint hasznot húzni az ünnepből) arról is szó van, hogy mennyire fontos az emberek hite. Mert anélkül bizony elég sötét lenne a világ. Meg a gyerekek csodaváró képessége és hogy várják Disznólesés reggelét és az ajándékokat, de igazából jóval izgalmasabb a készülődés, a levélírás, az izgalom és hogy minél később nőjenek fel. Mert végülis mi lenne a világból, ha senki se hinne a csodákban? Talán nem kelne fel a nap.

Szóval röviden ennyi csak Pratchett: humor, fantázia, beszólások és egy kis csillámpor. De ezért szeretem.

Eredeti cím: Hogfather
Sorozat: Korongvilág #20
Kiadó: Delta Vision
Fordító: Farkas Veronika
Megjelenés: 2010 (1996)
Terjedelem: 416 p.
ISBN: 9789639890848
Honnan: Vásárlás, saját példány


3.5 Stars

1 Comment

  1. Pingback:Terry Pratchett (1948-2015)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *