Menu Close

Paul “Coach” Wade: Fegyencedzés

Mielőtt valaki meglepődne, hogy egy ilyen stílusú könyvvel foglalkozom a blogon, előre bocsátom, hogy a könyvet a pasim olvasta el és véleményezte. Úgyhogy ezennel megalapítottuk a vendégblogger státuszt és át is adom a szót.

FegyencedzésBörtön. Kemény tetovált fazonok. Izomszag. A túléles feltétele, hogy fegyvert csinálj a testedből. Kell? Igen!

A cím, a borító, a légkör ami köré fel van építve a saját testsúlyos edzés nagyon jó, és szokatlan. Amikor megláttam a borítót, azonnal tudtam, hogy ez a nekem való személyi edző (könyv).

Középiskolás cingár gyerek voltam, amikor a kb. kétszer szélesebb szobatársam behozott a kollégiumba egy testépítős könyvet (valami Schwarzenegger-es könyv volt). Gyorsan átolvastam, és eldöntöttem, hogy felrakok magamra egy jó adag izmot. Szereztem súlyzót, fehérjét (khm tejport), majd a suli edzőtermét is rendszeresen látogattam. Erősödtem, jöttek is a dekagrammok, meg megjöttek a kattogó ízületek, fájó váll. Egy év után abbahagytam azzal, hogy ez a fajta módszer nem éri meg. Annyi előnye volt, hogy a testnevelő tanár nem akart többé kettest adni. Majd jöttek a punnyadós évek.
Három évvel ezelőtt azonban jelzett a szervezetem, és akkor az életmód váltás részeként beépítettem egy tornát: kardio torna, anaerob edzés tartomány, kis súlyzó, nagy ismétlésszám, fekvőtámasz a középpontban. Két év alatt négy kiló izom, és egészséges váll ízület igazolja, hogy ez jobb út. De fejlődni kellene tovább. Ekkor találkoztam a fegyencedzéssel.

A könyv célja, hogy a saját testeddel hogyan tudod magad a legjobban edzeni, súlyzók, ízületi problémák nélkül. Ez tökéletesen benne is van ebben a könyvben.
A könyv az amerikai piacra készült. Ez látszik is rajta: az első 54 oldal a marketing maszlag, tipikus amerikai stílusban. Kihagyható. Helyette jöhetne a sok hasznos tanács az utolsó 32 oldalról, és akkor a könyv szerkezete jobb lenne.

A közbenső 250 oldal, viszont kő keményen a lényeggel foglalkozik: hogyan edzheted a tested saját magaddal úgy, hogy te légy a börtönben a király. Az edzéseket hat alapgyakorlatra osztja fel, amik izmokat (sosem egyet, mint egy súlyzós edzésnél) dolgoz meg. Ezt hívja mester hatosnak: fekvőtámasz, guggolás, húzódzkodás, lábemelés, híd, fekvőtámasz kézállásban. Minden erőgyakorlaton belül tíz lépésben vezet végig a kezdő szinttől (ahol inkább a technika elsajátítása és a szervezet felkészítése a cél) a végső célig, a mester lépésig. A gyakorlatok felépítése, fokozatossága nagyon jó, és mindegyik képpel illusztrált is.

Végig nagy hangsúlyt fektet a kivitelezésre, a bemelegítésre, a fokozatosságra, a sérülés elkerülésére (a börtön kórház nem a legjobb).

A könyv végén komplett edzés terveket is ad, amiket azonnal be lehet illeszteni a mindennapokba is. Az alapos bemelegítéshez és nyújtáshoz is ad útmutatást.
Ennek az edzés módszernek az előnye, hogy nem egy konkrét izmot edz valamilyen kifacsart módon –amiből majd ízületi probléma lesz – , hanem természetes mozdulatok, természetes súllyal, atletikus, erős testet épít fokozatosan, hogy az izomnövekedéssel együtt erősödjenek az ízületek is. A több izom egyszerre történő dolgoztatása miatt elég a hat gyakorlat, és emiatt az edzés idő szükséglet is kicsi.

A fegyenc vonal nagyon jó légkört ad a könyvnek és a gyakorlatoknak is. Engem a címmel fogott meg, de ez a vonal valószínűleg csak a marketing. Nem baj, örömmel megettem, az edzéstervekért cserébe. Az edzés módszer az ún. calisthenics torna: egyszerű gyakorlatok rendszere, általában súly és eszköz nélkül. A calisthenic gyakorlatok növelik a testi erőt és a hajlékonyságot, az egyén saját testét használva ellenállásként.
Érdemes lenne elolvasni az oktatás fölött acsarkodóknak is: ha a középiskolai testnevelést ez alapján átalakítanánk (van benne napi kb 10 percet kérő, edzés is), akkor lenne értelme a testnevelés óráknak, a fiatalokra pár kiló izmot, egyensúly érzéket, önbizalmat lehetne felpakolni.

És a lányok? Nekik is használható, sőt a 10 lépés miatt tökéletes edzés nekik is.
Nem zsírégetős edzés, meg talán a mester lépések sem kellenek, de erős, arányos, egészséges test építhető vele. A zsír leadásra valami egyéb anaerob edzés azért jobb.

A könyv kitartást, eltökéltséget, céltudatosságot vár, cserébe egy erős, arányos, egészséges testet építhetsz vele (nem túl gyorsan).

Amikor majd a kollégáknak mutatom a félkezes fekvőtámasz sorozataimat, az mindenért kárpótolni fog 🙂

Eredeti cím: Convict Conditioning
Kiadó: Jaffa Kiadó
Fordító: Végh Gabriella
Megjelenés: 2011 (2009)
Terjedelem: 335 p.
ISBN: 9789639971509
Honnan: Kiadótól, recenziós példány


4 Stars

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *