Menu Close

Kady Cross: The Girl in the Steel Corset

girlinsteelcorsetEz a regény igazából két dolog miatt keltette fel a figyelmemet: steampunk na meg a csodás borító. Az előbbiből ugyan még sokat nem olvastam, de ugye egyrészt nagyon felkapott téma, divatos s eddig kellemes élményeim voltak vele kapcsolatban, az utóbbi pedig a fülszöveggel együtt azt ígérte, hogy valami izgalmas, új dologgal fogok találkozni.

Finley Jayne különös lány, magányos és senkiben sem bízik. Legkevésbé saját magában, ugyanis ha valami stressz éri, teljesen kifordul és valaki mássá válik. Márpedig az elég stresszes, hogy munkaadója megpróbálja ráerőszakolni magát. Finley, aki amúgy szelíd, visszahúzódó, csendes lány, kiüti a nála jóval nagyobb úrfit. Úgyhogy menekülni kényszerül és szó szerint keresztezi útja Griffin Kingét, Greythorne uráét, aki nem sokkal idősebb a lánynál, de egész más körökben mozog mint ő. Egyrészt az ország legelőkelőbb családjához tartozik, akik ráadásul különböző titkos küldetésekkel is hozzájárulnak Viktória királynő uralkodásának sikeréhez. Griff szülei után magára veszi azok feladatát és egész kis csapat fura bogarat verbuvál maga köré. Ott van Sam, aki hihetetlenül erős, vagy éppen Emily aki meg nagyon okos. S úgy érzi, Finley Jayne-ben is van valami, amitől beillene közéjük. Csakhogy Finleyt nehéz megszelídíteni, titokzatos utakon jár és fura ismerősöket szed össze. Közben pedig Griffinék egy régebbi ellenfele mozgolódik, a Gépész, aki olyan szerkezeteket tud összerakni, amelyek gondolkodnak és nagyon erősek. Sam például majdnem odalett egy ilyen herkentyűvel való találkozáskor, szóval a kis csapatnak személyes oka is van arra, hogy mielőbb felszámolja az őrült tudós machinációit. Főleg, miután úgy tűnik, hogy nagyon nagy fogásra készül…

Lehet, hogy kicsit jobban oda kellett volna figyelnem arra, ez nem csak Steampunk de Ifjúsági regény is (YA – Young Adult), márpedig ez utóbbi téma mostanában eléggé hidegen hagy. Márpedig itt egy csokor 16-20 évesről van szó, akik persze megmentik a világot. Ami még hihető is lenne, hisz az írónő saját bevallása szerint is a  Leauge of Extraordinary Gentlement akarta (az eredetit, nehogy a filmre gondoljon bárki is) keresztezni a tini X-men-nel. S ez egy egész jó koncepció és a Steampunk zsáner pont erre való. Valahogy azonban mégis rengeteg hiba maradt a regényben. Vannak megoldatlan szálak (például egy gyilkosság, amit jó lenne azért tudni, ki követett el és miért), aztán Finley sötét oldalának felfedése is nagyon sablonos (menjünk, kérdezzük meg az anyukáját, aki mindent elmesél — hát ez elég egyszerű, korábban is szó lehetett volna róla). A gépek és a különleges mikroorganizmusok amelyek sokat segítenek Emily munkájában, valamint a titokzatos Éter, amelynek kezeléséhez meg Griffin ér viszont jók. Továbbá a nyitva hagyott kérdés, hogy mi a helyzet az amerikai sráccal. Viszont a szerelmi háromszög, na az meg erőltetett és felesleges. Erre minden ifjúsági regényben szükség van manapság? Hogy a főhősnő  2 szuper pasi között őrlődjön? Ráadásul nem konzekvens a dolog, mert elvileg az egyik udvarló Finley sötét oldalához vonzódik, amelyet ugye igyekeznek kézben tartani, szóval miután ez megtörténik, le kéne őt rázni. A vasfűző pedig csak egy kiegészítő, egy ruha, amelyből rengeteg van a regényben és mindegyik nagyon dögös, meg a leírásuk is elég alapos. Mindig tudjuk, ki mit visel. De főleg a lányok. Viszont ami még újdonság, hogy a túl hülye hogy éljen kategória nyertese ezúttal nem csaj, hanem pasi a történetben, méghozzá a nagydarab, erős Sam.

Szóval a Steampunk ezen ága, az ifjúsági, szinte csak a  külcsínre adó, semmi újat nem mutató (se történetben, se környezetben, se jellemben), sajnos nem jött be nekem. Pedig eléggé ígéretesnek tűnt az elején.

Kiadó: Harlequin Teen
Megjelenés: 2011 május 25
Terjedelem: 336 p.
ISBN: 9780373210336
Honnan: Netgalley, recenziós e-book


Buy This Book from Book Depository, Free Delivery World Wide

2.5 Stars

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *