J.D. Robb: Halálos rokonságMindig megveszem a sorozatot, amikor megjelenik, de idén valahogy annyira a várópolcom aljára került, valami mindig megelőzte ezt a részt, hogy hirtelen azt vettem észre, hogy már a következő kötet is kapható, úgyhogy gyorsan elolvastam, nehogy lemaradjak a történettel. Mivel rajtam kívül senki se rajong különösebben a sorozatért könyves blog környéken, amúgy is nehéz a 29. résznél kezdeni és nem is ajánlom az ismerkedést, ilyenkor mindig tényleg csak a magam kedvéért írok arról, mennyire zseniális ez a krimisorozat.

Nyár van és Eve Dallas hadnagy a férjével éppen egy hosszú hétvégére készülnek, amikor a rendőrfőnök külön kérésére gyilkossági helyszínre hívják. Az áldozat egy 16 éves, lány, akit különös kegyetlenséggel gyilkoltak meg. Ráadásul Deena apja a NYPSD kábítószer ellenes osztályának frissen kinevezett McMasters századosa. A szülők természetesen össze vannak törve, s Eve és csapata – akikhez mint minden olyan esetben, amikor a rendőrség egyik tagját éri valami támadás, rengetegen csatlakoznak -, megfeszített tempóval dolgozik, hogy mielőbb kézre kerítse a gyilkost. Aki persze nagyon sokat foglalkozott azzal, hogy előkészítse a terepet és minden technikát bevetett, hogy saját nyomát eltüntesse. De hát Eve Dallassal szemben még ennél is jobban kellene felkészülnie. Őt ugyanis hajtja a vágy, hogy igazságot szolgáltasson és kézre kerítse a gyilkost, s ezt komoly munkával, következetességgel el is lehet érni. Úgy tűnik, hogy a kulcs valahol McMasters makulátlan múltjában keresendő, de ő is egyike azon rendőröknek, akik soha meg nem inogtak mégis valaki a családjára csapott le, szemet-szemért alapon. A gyilkosság módja és a nyomozás során felbukkanó nyomok Eve múltjából is felszínre hoznak emlékeket, de a hadnagy nem lenne az, aki, ha pont ezek ellenére ne tudná megint a maximumot hozni munkájában.

Ebben a részben kicsit háttérbe szorul a romantikus szál, a fókusz a nyomozáson és az erkölcsi kérdéseken van: az apák bűnein. Meddig mehet el egy szülő a gyermekével szemben mit engedhet meg magának és mit tehet a gyerek? Mennyire a DNS, a nevelés és a környezet határozza meg a sorsunkat? Na meg a vérségi kötelékek mellett minek van még szerepe a jellemek kialakulásának.Szóval ez megint egy jó kis nyomozósdi volt, szórakoztató és elgondolkodtató.

Eredeti cím: Kindred in Death
Fordító: Kiss Tamás
Kiadó: Gold Book
Megjelenés: 2010 (2009)
Terjedelem: 376  p.
ISBN:
978963426167


 

 

3.5 Stars
Oszd meg!