Menu Close

Kody Keplinger: Shut Out

Kody Keplinger: Shut OutPersze azt mondogatom mostanában, hogy elegem van a ifjúsági regényekből, erre megint itt van egy, ami pont ez a kategória. S mivel mostanában amúgy is sokat olvasok angolul még azt se mondhatom, hogy a nyelv miatt került ide. Viszont nyertem, igen, még megjelenés előtti példányt, ugyanis csak szeptemberben jön ki hivatalosan ez a kötet. S mivel csak jókat olvastam a kötetről, az írónőről és az előző regényéről (The DUFF – ami ment a várólistámra), ráadásul a történet is érdekesnek ígérkezett, beleolvastam, aztán úgy maradtam.

Lissa már több mint egy éve jár a focicsapat hátvédjével, Randy-vel és nagyjából rendben mennek a dolgok, csak úgy érzi, hogy nem ő az első a srác életében. Hanem a Hamilton középiskola majd minden sportolója a suli két nagy szakosztálya közti évtizedes rivalizálást tekinti az első számú prioritásnak. Vannak a focisták és a futballisták (oké, angolban egyszerűbb, szóval az amerikai focicsapat és az európai focicsapat között feszül a dolog), akik állandóan a másik csapatot és tagjait gyötrik. Már senki se emlékszik, hogy és miért is indult az egész ellenségeskedés, de akiknek bármi közük van az iskolai sporthoz, azok mind benne vannak és egyre durvulnak a csínyek, amiket a csapattagok egymás ellen elkövetnek. Természetesen barátkozni se lehet a másik táborból, így vesztette el gyerekkori barátnőjét Lissa, mert Ellen meg egy csatárral járt. Miután Randy többször is megszegi az ígéretét, hogy nem bonyolódik bele a harcokba, Lissa elhatározza, hogy márpedig véget kell vetni ennek a buta rivalizálásnak. Chloe barátnője segítségével összehívja a focistabarátnőket, mind a két oldalról és kitalálja, hogy mi lenne, ha megvonnák a szexet a pasiktól, amíg ki nem békül a két csapat. A lányok eleinte kételkednek, de aztán belemennek a dologba, s úgy tűnik, működik is a terv. Közben azért kiderül, hogy nem mindenkinek olyan fényes a kapcsolata a barátjával, mint szeretné elhitetni, s hogy Lissa se annyira közömbös a szex iránt mint gondolná, csakhogy a bizsergést benne a balszélső Cash Sterling kelti fel. Ráadásul úgy tűnik, hogy míg a lányok Lissát tekintik vezetőnek, addig a fiúk Cash-hez fordulnak tanácsért…

Kody Keplingernek ez a második könyve, s még csak 18 volt amikor az elsőt is megírta, s azt kell mondanom, hogy nagyon jól érzi itt is a fiatalok problémáit. Mert Arisztophanész vígjátékának, a Lüszisztraténak átértelmezése (a regényben is hivatkoznak rá, s párhuzamot vonnak a lányok indította nemek harca és az athéni nők sztrájkja között) igazából arról szól, milyen nehéz is egy középiskolásnak megbirkózni a szexualitás kérdésével. Lissa például bár hangoztatja, hogy a szex nem fegyver, mégis elvakultságában végül megszegi a saját szabályait, méghozzá pont azért, mert nem igazán érzi, hogy is kéne viselkednie az intim dolgokban. Persze nehéz neki, mert édesanyja meghalt és nincs kihez fordulnia útmutatásért, a kortársai pedig bár kifelé másképp tűnik, legalább annyira tanácstalanok a kérdésben mint ő. Mert megbélyegzik azt a a lányt, aki bevallja, hogy szereti a szexet, de azt is, aki még sose csinálta, s furán néznek arra, aki meg csinálja, de nem élvezi. Lissa pedig olyan ember, aki – pont félárvasága miatt is –, szereti kontrollálni a dolgokat és frusztrálja ha valami nem működik jól, úgy ahogy elvárható és ha ő nincs kellőképpen informálva és felkészülve minden eshetőségre.

A regény az első mondatoktól kezdve friss volt, izgalmas és érdekes, nagyon jól eltalálva a középiskolások hangulatát. Imádtam Chloe-t, Lissa barátnőjét, akinek a legjobb és persze legtalálóbb beszólásai voltak, s ellensúlyozta a főszereplő konok komolyságát, s bár tűz és víz voltak temperamentumban, igazán jól kiegészítették egymást. Keplinger kiválóan megmutatta a középiskolák dinamikáját és hogy mi mozgatja a barátságokat, szerelmeket, családokat. Jó volt, hogy a felnőttek, ha nem is sokat szerepeltek a regényben szintén nem csak sablonok voltak, hanem majd minden családnak más-más volt a dinamikája, a története és nem csinált úgy a regény, mintha nem számítana, hogy kik vannak a főszereplők környezetében, csak az érdekes és valós, ami a suliban történik velük. Kicsit talán az utolsó harmadban volt egy kis gyengülés, ahol Lissa túlságosan is átesik a ló túloldalára, s Cash-sel való konfliktusa eléggé bénára sikerült, de amúgy kiváló könyv volt.

Kody Keplinger még mindig csak 20 éves, s remélem megmarad ilyen éleslátásúnak, s nem felejti el továbbra sem, milyen is volt középiskolásnak lenni és a hormonokkal harcolni, mert akkor még jó pár ilyen friss hangú regény várható tőle. Én meg bírom az ilyen ifjúsági könyveket, amelyek hús vér szereplőkkel, hiteles problémákkal foglalkoznak, s mindezt olvasmányosan, humorral teszik.

Kiadó: Poppy
Megjelenés: 2011 szeptember 5
Terjedelem: 288 p.
ISBN: 9780316175562
Honnan: Nyereménykönyv

Buy This Book from Book Depository, Free Delivery World Wide

4 Stars

2 Comments

  1. Szilvi_Borostyan

    De mázlista vagy! :)) Pont ezt a könyvet nyerni. 😛
    Most már várom nagyon hogy megjelenjen.

    Ha elolvastad a Duff-ot kíváncsi leszek arra a véleményedre is nagyon, mert azt a regényt vagy nagyon támadják vagy nagyon szeretik 🙂
    Én utóbbi kategóriába tartozom. 🙂

  2. Pingback:Kody Keplinger: Lying Out Loud

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *